Webcongres: de zwartwerker moet meer gedoogd worden

Het webcongres besprak de stellling: de zwartwerker moet meer gedoogd worden. In onze lezerspeiling was bijna de helft (48 procent) het hiermee eens.

Eens

Puck M. de Laat, Horst: ,,Naarmate het uurloon geen gelijke tred houdt met het doorsnee inkomen van een gemiddelde inwoner, ligt het voor de hand dat mensen een uitweg zoeken. Juist als je in een (uitkerings)positie verzeild bent geraakt, waar je inkomsten toch al beperkt worden (en er steeds meer opgelegd en afgeknabbeld wordt), zou het zwartwerken meer en meer gedoogd moeten worden, om de minder draagkrachtigen een eerlijke kans te geven.''

Arjan Bout, Zwolle: ,,De overheid moet alleen hen aanpakken die structureel voor hoge bedragen zwartwerken. Als je tegen zwartwerken over de hele linie bent, leidt dat tot een verhoogde druk op de verzorgingsstaat.''

Yael Schrijver, Amstelveen: ,,Witte bouw is te duur en witte huishoudelijke hulp en kinderopvang ook. De kwaliteit van de producten en de dienstverlening is te laag voor het geld dat je ervoor betaalt. De gebruiker gaat op zoek naar iets beters en dat levert de zwartwerker. Tegenhouden, onderdrukken en reguleren, dat wordt al te veel gedaan in Nederland. Het bevordert de gezondheid van de economie niet. Zwartwerken is een teken dat de maatschappij gezond is en er ondernemende mensen zijn die goed werk leveren tegen een goede betaling.''

José Gelens, Blokker: ,,Zeker in huishouding en kinderopvang thuis moet meestal flexibel met tijd omgegaan worden. Daar passen nauwelijks overheidsregels op. Zeker geen Nederlandse: de tijd die gewonnen wordt, gaat voor de werkgever op aan bureaucratische rompslomp, de werknemer (meestal v) moet extra werken aan papieren. Het onderzoeken van navolging van de Belgische dienstencheques lijkt me de moeite waard.''

Maurice Ackermans, Den Bosch: ,,Bouwklusjes en poetswerkzaamheden zijn nu eenmaal activiteiten die moeten gebeuren, maar in het `reguliere circuit' vind je er vrijwel geen (witte) kandidaat voor. Degene die de werkster inhuurt en de werkster zelf zijn beiden gebaat bij het `zwarte' karakter van de overeenkomst en hebben daar doorgaans dan ook geen enkel (moreel) probleem mee. Integendeel, ze helpen elkaar! En (niet onbelangrijk) ook voor miljarden euro's onze nationale economie. Vooral gedogen dus!''

Jan op de Weegh, Vroomshoop: ,,De informele economie heeft veel creativiteit opgeleverd en ook bedrijven die na verloop van tijd een plekje vonden in de formele economie. Werklozen en immigranten hebben op die manier een eigen bedrijfje gestart. Dat ondernemers daarover klagen, zie je vooral in een recessie. Dan gaat het met hun bedrijven ook minder. Bedrijven kunnen nog veel leren van de ondernemers in de informele economie. Jonge bedrijven zijn veel flexibeler dan grote logge bedrijven of al lang bestaande bedrijven en ze zijn vaak ook innovatief.''

Jan A. van den Bosch, Harmelen: ,,Zeker de `kleine' zwartwerker – de klusser, de huishoudelijke hulp, de verzorgende – moet de ruimte krijgen. Hij voorziet in onze maatschappij duidelijk in een behoefte, zowel aan de zijde van vraag als van aanbod, waarin de verzorgingsstaat kennelijk niet vermag te voorzien. Daarbij is ons land zo langzamerhand overgereguleerd. Als er één terrein is waar regels kunnen worden geschrapt, dan hier.''

Oneens

Karin Aerts, Vlissingen: ,,Iedereen die legaal werkt, betaalt een flinke hoeveelheid belasting in Nederland. Waarom zouden bepaalde groepen daar buiten moeten vallen, omdat ze zwart op de arbeidsmarkt opereren? We kunnen zelf een heleboel doen door geen zwarte werkster of klusjesman te nemen die in een aantal gevallen ook nog een uitkering ontvangt, of illegaal in ons land verblijft. De enige zekerheid die je hebt is zelf niet meedoen en trouw blijven aan je eigen normen.''

Anne Graumans, Amsterdam: ,,Als het zwartwerken gedoogd gaat worden, dan moet de zwartwerker beter beschermd worden. De verhalen op verjaardagsfeestjes van de bijklussende bouwvakker die van een steiger valt, zijn bekend. De kosten voor de overheid van het mislopen van inkomstenbelasting moeten worden afgewogen tegen de baten van de consument. Bovendien: kan een zwartwerker met een uitkering onbeperkt bijklussen?''

Joke Meijer, Capelle aan den IJssel: ,,Wat hard aangepakt moet worden, is het bijklussen in het eigen vak: bijvoorbeeld werknemers in de bouw, die ten gevolge van de arbowetten (reistijdenbesluit) soms maar 6 uur per dag productief voor hun baas werken, maar wel alle avonden en weekeinden zwart bijverdienen, wat risico's op ongevallen door vermoeidheid doet toenemen, waaruit weer hogere ziektekosten voortkomen. Dus: de extremen aanpakken, waar mogelijk een goede regeling treffen en accepteren dat een beperkt circuit van zwartwerkenden een `normaal' onderdeel van de economie is.''

Wiek van den Berg, Venray: ,,Zwartwerken moet je niet gedogen, omdat het onrechtvaardig is. Je hebt al jaren zwartwerkers die bijna net zoveel vragen als officiële bedrijven, geen belasting metalen en een vette Mercedes rijden. Je moet het zoeken in creatieve oplossingen als van de Vlaamse overheid, ook kijken naar andere mogelijkheden om mensen weer aan het werk te krijgen: lichte dwang mag er best bij zitten en zo min mogelijk bureaucratische maatregelen erbij.''

A. Blankert, Amsterdam: ,,De belasting op arbeid zou drastisch omlaag moeten om zwart werk minder aantrekkelijk te maken. Dan wordt arbeid goedkoper en kunnen de vooral laaggeschoolden die nu geen werk hebben weer aan de slag en is er weer eens tijd voor de vele nuttige zaken die nu vanwege de hoge kosten niet worden uitgevoerd.''

Laurens H.J. Wachters, Gorssel: ,,De oorzaak van het probleem van het zwartwerken zit hem in onze wetgeving. Daar moet de zaak worden aangepakt. Met wat meer realiteitszin en creativiteit in Den Haag zouden we een eind verder komen.''