Verlies NBA-sterren

Na drie olympische titels op rij – in Barcelona, Atlanta en Sydney – heeft het Amerikaanse basketbalteam in Athene de finale niet weten te bereiken. De ploeg van coach Larry Brown, met sterren uit de Amerikaanse profcompetitie NBA in de gelederen, verloor gisteren in de halve finale met 89-81 van Argentinië. In de finale treffen de Argentijnen Italië, dat Litouwen versloeg met 100-91.

Voor de Argentijnen betekent het bereiken van de olympische finale het grootste succes sinds 1950, toen het land wereldkampioen werd. Emanuel Ginobili was de grote man bij Argentinië met 29 punten. Bij de Amerikanen was Stephon Marbury met achttien punten het meest trefzeker.

Sinds de entree van het basketbal op de Zomerspelen in Berlijn (1936) wonnen de Verenigde Staten twaalf van de vijftien te behalen gouden medailles. In Athene draaiden de goed betaalde Amerikaanse profs vanaf het begin stroef, mede omdat het team pas kort voor de Olympische Spelen bij elkaar kwam en de basketballers niet goed op elkaar waren ingespeeld.

In de groepsronde verloor Amerika twee keer. Zowel Puerto Rico als Litouwen bleek te sterk voor het sterrenensemble. Voor de Amerikaanse profs, geen schim van hun illustere landgenoten Michael Jordan en `Magic' Johnson die schitterden op de Spelen in 1992, rest de strijd om het brons.