Verbindend ongenoegen

Ontwaakt verworpenen der aarde. Open de ogen achter de gratis krant en richt het vizier op de werkgevers en de overheid. De vakbonden zijn hun gezamenlijke actie tegen de terugtredende verzorgingsstaat en het teruglopend ledenaantal begonnen op de stations. Op weg naar een grote demonstratie op 2 oktober in Amsterdam. Daar moet de massa het kabinet-Balkenende op de knieën krijgen. Sterft gij oude vormen en gedachten!

Geen piercing zonder een briefje van je ouders. Geen aandelen zonder instemming van je partner. Een kantonrechter heeft enkele Legiolease-beleggers in eerste instantie gelijk gegeven. Het contract wordt voorlopig ontbonden. Dat betekent geen troost voor singles met koersverlies. Maar wel voor gehuwden en geregistreerde partners. Want die delen in voor- en tegenspoed. En winst en verlies.

De Rabobank burgert in. Ook binnen het islamitische deel van Nederland. Dat het spaarvarken niet helemaal halal is weet de bank al. Nu moeten de Nederlandse moslims aan de hypotheek. Maar dan wel een hypotheek zonder rente. Want dat mag niet van de sharia. Maar wel met kosten, want dat moet van de Rabobank. En het liefst fiscaal aftrekbaar. Dat mag misschien van de belastingdienst. Want rente is niet alleen rente als er rente op staat. Eindelijk wordt het toch leuker dan het al die jaren al was.

De grote PET-fles mag plat. Staatssecretaris Van Geel bewijst frisdankenhandelaren en de Europese Commissie een grote dienst. Het milieu iets minder. Het Nederlandse statiegeld belemmert de vrije handel tussen de lidstaten in Europa. De stevige statiegeldfles gaat. De slappe fles komt. Die mag door de supermarkt worden ingenomen en geplet. Behalve de kleine flessen. Die moeten uit het zwerfvuil en in handen van subsidie aanzuiverende scouts en voetbalpupillen. Europa. Best belangrijk!

Te wapen! Het Rotterdamse havenbedrijf wil de defensieactiviteiten van RDM Technology overnemen. Niet om oprukkende demonstrerende havenarbeiders van het lijf te houden, maar om technisch gevanceerde activiteiten voor Rotterdam te behouden. Het overheidsbedrijf stak al eerder geld in particuliere ondernemingen. Nu is het bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen die van zijn knellende aandelen wordt afgeholpen. Zorgzame overheid.

Breed glimlachend en opgelucht vertelden de ministers De Geus en Zalm dat ze er uit waren. Minder voor iedereen. Maar minder minder voor de beneden modalen. Schofterig, meent de voorzitter van ouderenkoepel CSO; een schaamlap, oordeelt CNV-voorzitter Terpstra; min voor de minima vindt GroenLinks. Algemeen verbindend ongenoegen.

    • Cees Verschure