Uitmarkt met protest en 600 blazers

De Uitmarkt, de opening van het culturele seizoen, rekent dit weekend op weer een half miljoen bezoekers. Gisteravond viel de opkomst nog tegen.

De aanstaande bezuinigingen op de kunstbegroting van de overheid drukken een duidelijk stempel op de 27ste Uitmarkt, die gisteravond werd geopend op het Museumplein in Amsterdam. Overal hingen banieren met de tekst `Bezuinig op kunst', met een boos kruis door de eerste lettergreep. Presentatrice Brigitte Kaandorp wees de bezoekers – en de tv-kijkers thuis – nadrukkelijk op de website www.zuinigopkunst.nl, die honend spreekt over een passage in het hoofdlijnenakkoord van het huidige kabinet-Balkenende: ,,Het kabinet stimuleert een sterke culturele infrastructuur.'' Niettemin is er een bezuiniging van 19 miljoen euro op komst, waartegen dit weekend op de Uitmarkt in veel toonaarden zal worden geprotesteerd.

Gunstiger was gisteravond de weersgesteldheid. Nadat de grasmat de hele dag doorweekt was geraakt, leek het Museumplein – mede door de gebrekkige drainage – in een modderpoel te zullen veranderen. Bij voorbaat waren er, op aandringen van de deelraad die zich jaarlijks voor herstelwerkzaamheden geplaatst ziet, rubberen matten over een groot deel van het plein gelegd. En bovendien hield het om half 9, toen het openingsprogramma begon, op met regenen. Vervolgens liep het plein allengs vol publiek, hoewel het aantal naar schatting niet verder kwam dan 20.000. Van het voornemen om het op 60.000 zangers staande koorzangrecord te verbreken, kwam daarom niet veel terecht. Ook zong lang niet iedereen mee, want het door Theo Nijland geschreven lied vertoonde allerlei geavanceerde wendingen.

De officiële opening vond om kwart voor 8 plaats met de compositie Traffique van Merlijn Twaalfhoven, in een uitvoering door 600 blazers, in plukjes over het hele plein verspreid. Omdat het toen nog regende, hadden de meesten zich in plastic regenschermen verpakt. Op sommige partituren op de lessenaars was de inkt uitgelopen. Ze produceerden klanken, die veel passanten als onsamenhangend in de oren klonken, maar voortdurend werden beantwoord uit de verte – als echo`s, aanzwellend en wegebbend. Pas daarna brak er een waterig zonnetje door.

Op het grote podium voor het Concertgebouw presenteerde Brigitte Kaandorp een showprogramma met attracties als Idols-winnaar Boris Titulaer, dichter-zanger Huub van der Lubbe (,,talent is ook een vorm van heel graag willen'') en de solisten uit de musical Mamma Mia! (met ,,Simone Kleinkunst'', zoals Kaandorp haar noemde). Tijdens anderssoortige nummers, zoals een hoekig dansduet van het Nederlands Danstheater op een gedicht van Gertrude Stein, en een stukje Vivaldi van Janine Jansen op haar Stradivarius leek de aandacht van veel toeschouwers te verslappen.

Intussen heeft de Uitmarkt besloten vandaag het optreden van de Jamaicaanse reggae-zanger Buju Banton te schrappen wegens 's mans anti-homo-activiteiten. Al jarenlang wordt het totale bezoekersaantal niet meer geteld; gemakshalve neemt men aan dat er dit weekeinde opnieuw een half miljoen zullen zijn.

    • Henk van Gelder