Titus College

Stelt u zich eens een gids voor met sporthistorische wandelingen in Nederland. Met dat boek in de hand loopt u langs plekken waarvan u niet wist dat zich daar ooit iets speciaals heeft afgespeeld. Het geboortehuis van Kick Smit of de plek waar MVV voor het eerst voetbalde. Niets herinnert daar nu nog aan, dus is zo'n gids handig. Laten we voor de grap in Arnhem beginnen. Heeft u daar ooit de Vitesse-steen al eens bekeken?

Die zit in de buitenmuur van een huis met uitzicht op het park, dat achter het station ligt. Precies in de bocht waar de Sonsbeekweg overgaat in de Apeldoornseweg is die muur, met daarin voetbalgeschiedenis gemetseld. Op 13 december 1967 startte Vitesse namelijk de financiële actie `Bouw mee aan een steengoed Vitesse'. Supporters konden voor een leuk prijsje keramiekbouwstenen met de clubnaam kopen. Eén van de weinige exemplaren die nu nog is te zien, is bij dit huis.

Wat de Arnhemmers vast wel weten, maar mensen van daarbuiten niet, is het belang van het Titus College aan de Gruttostraat in Velp, dat tegen Arnhem aan ligt. Op deze mbo zitten en zaten veel voetballers van Vitesse en NEC. Zoals oud-Vitesse-speler Roy Makaay, die hier zijn mbo-opleiding niet afmaakte. Hoe moeilijk het soms was sport en school te combineren, legde de international ooit uit in de schoolkrant: ,,Als je met Jong Oranje een wedstrijd speelt, ga je 's maandags weg en kom je in de nacht van woensdag op donderdag terug op Schiphol. Van studeren komt in zo'n week niet veel.''

We blijven nog even in Velp. Henk `Charley' Bosveld, Vitesse-speler van de vorige eeuw, begon daar in 1955 als veertienjarige voetballer bij VVO. Als u toch aan het lopen bent, moet u daar zeker langs. De velden liggen in de bossen met een prachtige houten tribune erbij. Bosveld speelde vanaf 1973 zeven jaar bij Vitesse. Zijn dood, zes jaar geleden, kwam hard aan in de stad. Dat hij in 1971 met Sparta met 0-6 won van de Arnhemmers is hem inmiddels vergeven. Zijn winkel op de hoek van de Hommelsestraat en de Van Muijlwijkstraat is tijdens zijn leven een soort bedevaartsoord geweest voor de Vitesse-fans.

Aan het einde van de wandeling staan we nog even stil bij Karel Aalbers, die ook uit Velp komt. Aan de Hoofdstraat zit de juwelierswinkel van zijn familie, waar Karel zijn loopbaan begon. Daarna vertrok hij naar Arnhem en hield zo'n vijftien jaar geleden kantoor in onder meer het VESTA-gebouw in het centrum, waar ook de clubadministratie was ondergebracht. Wat er daarna met Aalbers gebeurde, is u wellicht bekend.

Het is een kleine inleiding op de wandelgids die niet bestaat. Het zou leuk zijn op deze manier heel Nederland te kunnen bekijken.

jurryt@xs4all.nl