Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Commissie-Duivesteijn. Rechtstreeks verslag tot en met 17 september op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van de verhoren van de parlementaire onderzoekscommissie-Duivesteijn over de wijze van besluitvorming en controle op de uitvoering van grote infrastructurele werken in Nederland zoals Betuwelijn en HSL. Met oud-ministers en vertegenwoordigers van financiële instellingen en bouwbedrijven. Maandag, Ned.2, 9.10-17.00u.

DOCUMENTAIRE

Hot Art: Stealing It. In verband met de diefstal van De schreeuw van Edvard Munch de brutaliteit waarmee kunstdiefstallen worden gepleegd. Ook aandacht voor vervalsingen en de wereldwijde strijd tegen kunstcriminaliteit. Discovery Channel, 17.00-18.00u.

PRAATPROGRAMMA

Winnen van jezelf. Gesprek met de trainer van SC-Heerenveen Gertjan Verbeek die bij zijn debuutwedstrijd in de eredivisie twee weken geleden door de scheidsrechter van het veld werd gestuurd. Ned.3, 19.05-19.55u.

Zomergasten. Laatste aflevering met Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali die op 22-jarige leeftijd als asielzoeker in Nederland kwam. Zij groeide op in Somalië, Saoedi-Arabië, Ethiopië en Kenia. Zij trekt ten strijde tegen vrouwenbesnijdenis en andere vormen van vrouwenonderdrukking. Zij laat o.a. beelden van het Somalië van haar jeugd en van de machthebbers in Saoedi-Arabië en Kenia zien. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.10-0.17u.

AMUSEMENT

Wonderen bestaan. Slot van een serie over onverklaarbare gebeurtenissen. Met vanavond o.a. oud-presentatrice Judith Bosch. Ned.1, 20.15-21.00u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Samenvattingen, hoogtepunten en rechtstreekse verslagen van o.a. de finales boksen van vlieg- tot zwaargewicht, de finales ritmische gymnastiek, de finales dames en heren handbal, de finales taekwondo, finale heren volleybal, de finale waterpolo en finales worstelen. Om 17.00 start als laatste evenement van de Spelen de marathon waarvoor de Nederlander Luc Krotwaar aan de start verschijnt. Na de uitreiking van de medailles volgt de sluitingsceremonie. Ned.2, 12.10-19.30u. & 20.10-23.05u.

KUNST & MUZIEK

De tuin van Celibidache. Slot van een drieluik over dirigent en componist Sergiu Celibidache (1912-1996). Ned.3, 11.00-11.47u.

Close up: Toulouse-Lautrec. Herhaling uit vorig jaar van het portret van schilder Toulouse-Lautrec (1864-1901) die in de 19de-eeuwse kunst een revolutie ontketende met schilderijen van schaars geklede danseressen in Parijse nachtclubs en verveelde prostituées in louche bordelen. Ned.1, 18.30-19.30u.

Kunst & kitsch exclusief. Laatste aflevering met expert op het gebied van oosters keramiek en glas Trudy Laméris in Istanbul. Zij gaat op zoek naar de herkomst van het Celadon porselein. Ned.1, 21.00-21.37u.

FILM

True Colors (Herbert Ross, 1991, VS). Poging van routinier Ross om het morele en politieke bankroet van het Reagan-tijdperk te portretteren. Jurist John Cusack effent met leugen en bedrog de weg voor een politieke carrière en maakt misbruik van zijn voormalige studiegenoot James Spader. RTL5, 15.50-18.00u., met reclame.

Superman (Richard Donner, 1978, VS/Engeland). Eerste aflevering in Superman-reeks biedt vakkundig, spectaculair en ironisch amusement. Met Christopher Reeve als verlegen verslaggever die op gepaste momenten als stripheld de wereld redt. Ook met Margot Kidder. Veronica, 18.00-20.35u., met reclame.

Groundhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin de verwaten televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Net5, 20.30-22.20u.

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, GB/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over 12-jarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent tot bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. Ned.1, 22.17-24.00u.

Rushmore (Wes Anderson, 1998, VS). Hier en daar bejubelde komedie annex duistere puberfabel laat in elk geval mooie rollen zien. Vijftienjarige leerling (Jason Schwartzman) van elitaire privé-school Rushmore begint affaire met mooie kleuterjuf Olivia Williams, tot ongenoegen van gefortuneerde mecenas Bill Murray. Canvas, 22.55-0.25u.

The Gods Must Be Crazy (Jamie Uys, 1981, Botswana). Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.17-1.47u.

RADIO

Vroege vogels. Vanaf het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen bij Lelystad aandacht voor de vogeltrek en de prestaties van vogels. Eind augustus zie je daar sterns, steltlopers en de visarend. Radio 1, 8.10-10.00u.

Dag van de luisteraar. De luisteraar mag live zijn eigen muziekkeuze kenbaar maken. De redactie van AVRO Klassiek ontving in het afgelopen jaar vele verzoeken voor andere muziek op Radio 4. Radio 4, 10.00-17.00u.

Leesclub. Lezers en luisteraars kunnen hun mening kwijt over De nieuwe man van Thomas Rosenboom. Radio 1, 0.04-1.00u.

Desmet live. Gesprekken met o.a. directeur Bas Agterberg van het nieuwe cultuurcentrum Louis Hartlopercomplex in Utrecht en John Appel over zijn documentaire De laatste overwinning. Maandag, 747AM, 14.02-16.00u.