Spelen voor Hongarije dopingklucht

Voor de Hongaren staan de Spelen in het teken van dopingaffaires. Discuswerper Robert Fazekas moest zijn gouden medaille inleveren na fraude bij een dopingtest en kogelslingeraar Adrian Annus, eveneens winnaar van goud, wordt gezocht door het IOC dat hem alsnog op doping wil testen. Tot overmaat van ramp is nu gewichtheffer Ferenc Gyurkovics betrapt bij een dopingtest.

Annus is spoorloos. Dopingcontroleurs van het IOC zijn in hun zoektocht naar de olympisch kampioen kogelslingeren belaagd door inwoners van zijn woonplaats Jak in Hongarije. Onder politiebescherming zijn de IOC-medewerkers in veiligheid gebracht. Sinds donderdag is het IOC al op zoek naar Annus, die tijdens de Spelen niet positief testte. Het IOC wil nog een controle op doping omdat Annus dezelfde trainer heeft als discuswerper Fazekas, die geen goed urinemonster inleverde. De verdenking wordt verder gevoed door Annus' onverwacht aangekondigde afscheid, vier dagen na zijn zege.

Annus moet van het IOC uiterlijk vanavond alsnog een goede test afleggen, in Bucsu aan de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Doet hij dat niet, dan verliest hij het goud. Of gewichtheffer Gyurkovics (klasse tot 105 kilogram) zijn zilveren plak kwijtraakt, hangt af van de uitslag van de contra-expertise. Voorzitter Tamas Dolovai van de Hongaarse Gewichtheffersfederatie was verbijsterd na de positieve test van Gyurkovics op oxandrolon. ,,Hij is drie dagen voor de wedstrijd negatief getest. Wij begrijpen niet hoe dat drie dagen later opeens positief is.''