Sekseloze muziek

Elke dj die wel eens op een feest moet draaien, weet het: meisjes en vrouwen dansen het eerst. Pas als de dansvloer al behoorlijk vol is met meisjes, doen de eerste jongens en mannen hun eerste schuchtere danspassen. Elke dj weet ook hoe hij de meisjes de dansvloer op moet krijgen: met meisjesmuziek. Dat was vroeger bijvoorbeeld `I Will Survive' van Gloria Gaynor, nu zijn dat de nummers van Beyoncé Knowles. Meisjesmuziek is goede, melodieuze dansmuziek, kortom, liefst met een tekst over de liefde. Verder weet elke dj weet dat er jongensmuziek is die hij niet moet draaien om de meisjes op de dansvloer te houden. Eén nummer jongensmuziek is niet zo erg, maar drie nummers jongensmuziek is rampzalig. Dan houden ook de mannen op met dansen en wordt de dansvloer leeg, want mannen dansen nooit lang alleen met elkaar.

Hardrock is een extreem voorbeeld van jongensmuziek. Wie naar een concert van bijvoorbeeld Iron Maiden gaat, ziet een publiek dat voor negentig procent uit jongens bestaat. De tien procent meisjes die er zijn, zijn naar het Iron-Maiden-concert gegaan omdat hun vriendje fan is.

Er gaapt een kloof tussen jongens- en meisjesmuziek. Maar in het nummer `Aloud in Molly's Chamber', dat nu in het MTV-programma Mash is te zien (elke zaterdag 22-24 uur), is de kloof overbrugd. Het is een van de audio-visuele mixen van verschillende nummers die nu alweer een paar jaar voor MTV worden gemaakt door handige jongens. Meestal voert in zo'n mix van twee heel verschillende nummers een van de twee de boventoon en is het andere niet meer dan een curieuze versiering. Maar in `Aloud in Molly's Chambers', gemaakt door producer Tim G., zijn twee nummers onherkenbaar samengesmolten tot een nieuwe, verbluffende eenheid van geluid en beeld.

Het ene bestanddeel van `Aloud in Molly's Chamber' is `Molly's Chamber' van Kings of Leon, een echt jongensnummer van een echte jongensgroep: vier onverzorgde jongens rammen monotoon op hun gitaren en zingen een onmelodieus lied. Het andere is `Sound of the Underground' van Girls Aloud, een echt meisjesnummer van een echte meisjesgroep: vier mooie meiden, winnaressen van de Britse Idols-achtige tv-serie Popstars: Rivals, kwinkeleren er, begeleid door hedendaagse computermuziek, op los. Maar gecombineerd leveren beide clips, zowel muzikaal als visueel een geweldig, stuwend, universeel dansnummer op, geschikt voor danslustigen van beide seksen.

    • Bernard Hulsman