Schade van boeren wordt niet vergoed

Het kabinet is niet van plan de boeren en tuinders die door de hevige regenval waterschade hebben opgelopen, financieel tegemoet te komen. De eventuele oogstschade behoort tot het ondernemersrisico.

Dat zei premier Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad. Boeren kunnen sinds maart dit jaar bij een bedrijf een verzekering afsluiten voor waterschade. ,,Als de overheid dan gaat betalen, is dat geen goed signaal'', aldus Balkenende. Ook wil hij niets weten van steun via bijvoorbeeld een renteloze lening. De boeren kunnen evenmin een beroep doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS), omdat dan sprake moet zijn van een ramp. En dat is volgens de premier niet het geval.

Voorzitter G. Doornbos van LTO-Nederland is verbaasd over de uitlatingen van Balkenende. ,,We hebben nog helemaal geen schadevergoeding gevraagd.'' Volgens Doornbos sluit de premier zijn ogen voor de problemen en wil hij door het ,,voorbarige'' commentaar zijn verantwoordelijkheid ontlopen.

Bovendien vindt de voorzitter van de boerenorganisatie het argument dat er een verzekering is, geen hout snijden. De eigen verzekering van LTO kan namelijk pas volgend jaar ingaan door de eisen die de overheid op het laatste moment heeft gesteld. De enige commerciële verzekering van dit moment biedt volgens de LTO-voorzitter geen echt alternatief.

De Tweede Kamer maakt zich in tegenstelling tot Balkenende wel zorgen over de nijpende situatie waarin een aantal akkerbouwers en tuinders door de plaatselijk extreme regenval terecht is gekomen. Het gaat volgens de PvdA om een structureel probleem waarvoor samen met de provincies en waterschappen een oplossing moet komen.

Vooral boeren en tuinders in Friesland, Zeeland en het Westland zijn getroffen. Momenteel wordt de schade geïnventariseerd. LTO verwacht begin volgende week de cijfers. CDA, PvdA en VVD willen van minister Veerman van Landbouw duidelijkheid over de nieuwe verzekeringen, de rol van het ministerie en over de mogelijkheid van renteloze leningen.