R. Kelly:

Net als hiphop-duo Outkast levert r&b-icoon R. Kelly twee albums in één dubbelpakket af. Bij hem zou dat kunnen duiden op schizofrenie, wat gezien zijn riskante voorliefde voor ultrajong vrouwelijk schoon en zijn sympathie voor Osama Bin Laden nog wel het minste van zijn problemen zou zijn. Hoe dan ook: U Saved Me is de meer spiritueel getinte plaat van de twee, waarop hij zich uitgebreid en druk kwelend als berouwvolle en godvrezende zondaar etaleert. Toch smaakt ook nu de zonde beter dan het berouw, want het wereldser Happy People is de betere, opwindender schijf. Over vloeiende ritmes, die eerder neigen naar de jaren-zeventig-soul dan naar contemporaine r&b, wringt Kelly zijn soepele stem in duizend bochten om de dames, en daarmee de luisteraar, te verleiden. Qua songschrijverij is Kelly nog altijd niet de grootste in deze sector, maar zijn productievaardigheden en zijn complexe persoonlijkheid leveren in ieder geval opmerkelijke platen op.

Happy People /

U Saved Me

(Jive, distr. BMG)

****

    • Jacob Haagsma