Paul Lewis: (Gerectificeerd)

Op platenhoezen vragen dames al heel lang met sex-appeal om aandacht. In 1960 zong Conny Stuart op tekst van Annie M.G. Schmidt daarover De Hoezepoes. Opmerkelijk is dat Paul Lewis nu poseert als Hoezekater. Op zijn nieuwe Liszt-cd wijst hj met zijn ene hand naar de piano en met zijn andere naar zijn pik, duidelijk afgetekend in zijn spijkerbroek.

Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig. Lewis, opgeleid door Alfred Brendel, gaat door voor de beste Britse pianist in decennia, is pianoprofessor aan de Royal Academy of Music, speelde in prestigeuze concertzalen en kreeg dit jaar in ons land een Edison. Voor hij zich jarenlang concentreert op Beethoven nam hij een geweldige Liszt-cd op met de beroemde vroege Sonate in b-klein en typische `late' stukken zoals Unstern, Richard Wagner-Venezia en La lugubre gondola – waarin Liszt de dood van zijn schoonvader Richard Wagner voorzag.

Franz Liszt

(HMC 901845)

****

Rectificatie

Wagner-Liszt

In de cd-rubriek Luisteren (28 augustus, Leven &cetera, pagina 13) wordt Richard Wagner de schoonvader van Franz Liszt genoemd. Wagner was zijn schoonzoon.

    • Kasper Jansen