Ongekroonde koninginnen

Erica Terpstra kan een geriatrische revolutie ontketenen. En dankzij Patty Brard schuift de nationale schaamtegrens steeds verder op. De tien invloedrijkste vrouwen van Nederland.

De lijst van de machtigste vrouwen ter wereld die het Amerikaanse blad Forbes deze week publiceerde gaat voorbij aan het feit dat vrouwen meestal helemaal geen machtspositie nodig hebben om invloed uit te oefenen. Daarom stelde de Achterpagina de lijst samen van de tien invloedrijkste vrouwen van Nederland zónder (hoge) positie.

1. Erica Terpstra

Haar invloedssfeer reikt tot in het oneindige, zo bleek de afgelopen weken ook weer in het Holland House bij de Olympische Spelen in Athene. Volgens ooggetuigen verschrompelde staatsscretaris Ross, wier portefeuille die Spelen toch zijn, aan haar zijde. Terpstra's invloed overstijgt de sportwereld waar ze als voorzitter van NOC*NSF een formele machtspositie bekleedt. Op haar signaal gaan miljoenen Nederlandse bejaarden marcheren. Naast de geriatrische revolutie die zij teweeg kan brengen, is de 55-plussersopstand van Bram Peper kinderspel.

2. Máxima Zorreguieta

Bemoeit zich dan misschien (nog) niet met het landsbestuur maar oefent ondertussen zichtbaar invloed uit. De inmiddels achterhaalde pashmina shawl vierde dankzij haar triomfen, evenals de Tod's tas. Dit in tegenstelling tot de kleding van haar schoonmoeder die volstrekt uniek genoemd kan worden. Van de ,,acceptatie van de breed gerande hoed'' die Beatrix volgens Forbes bewerkstelligd zou hebben, is althans nog geen bewijs.

3. Beatrijs Smulders

Als vroedvrouw ontketende zij in Nederland de aan hysterie grenzende promotie van de `thuisbevalling' waar talloze argeloze vrouwen nog dagelijks de zure vruchten van plukken. Dat de thuisbevallingsreligie van Beatrijs Smulders jaarlijks nog steeds duizenden vrouwen zo gek krijgt om tussen de waxinelichtjes etmalen te gaan liggen creperen van de pijn om daarna te verklaren dat het een fantastische ervaring was, is waarschijnlijk wel het beste bewijs dat invloed meer vermag dan macht.

4. Patty Brard

Met het op televisie genadeloos vernederen van haar ex-vriend René Muthert heeft Patty Brard voor de vrouwenemancipatie in Nederland meer betekend dan Aletta Jacobs en Cisca Dresselhuys samen. Zij wist met haar reality-show Patty's Posse ook de nationale schaamtegrens verder op te schuiven. Zij ziet daartoe dit seizoen nog meer mogelijkheden, onder andere met het voor de televisiecamera ontslakken van bekende Nederlanders.

5. Clan Visser 't Hooft

Wist als adviseur van het ministerie van Onderwijs gedaan te krijgen dat honderdduizenden volwassen mannen en vrouwen in Nederland die serieuze opleidingen hadden gevolgd om leraar te worden, `begeleiders bij zelfstudie' werden in het `Studiehuis' waar zij niet langer dan tien minuten per les voor de klas mogen staan.

6. Ayaan Hirsi Ali

Het door haar eigen vriend in een interview als ,,loslopend wild'' omschreven Kamerlid levert kritiek op de islamitische cultuur zonder dat tegenstanders haar voor `racist' kunnen uitmaken omdat ze zelf uit Somalië komt. Hoewel haar opvattingen doorgaans niet meteen worden vertaald in regeringsbeleid, houdt zij het allochtonendebat scherp.

7. Jomanda

Door troost te bieden aan ontelbare zieke en/of ongelukkige Nederlanders veroorzaakte zij in haar werkplaats in Tiel vele verkeersinfarcten. Zij hield de doodzieke cabaretière Sylvia Millecam weg bij reguliere artsen totdat het te laat was en kreeg haar vervolgens naar eigen zeggen zover om vanuit het hiernamaals te verklaren dat het prima was, zo.

8. Gretta Duisenberg

Toonde met het uithangen van de Palestijnse vlag bij de echtelijke villa te Amsterdam-Zuid aan dat vrouwen de carrières van hun mannen niet alleen kunnen maken, maar ook breken als zij dat willen.

9. Maria Henneman

De hoofdredacteur van Netwerk onthulde onlangs zelf hoe een koe een haas vangt. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen, wilde niet meer in Netwerk optreden omdat de rubriek hem slecht had behandeld. Henneman liet zich vervolgens, heel vernuftig, door het ministerie van Van Aartsen inhuren als dagvoorzitter. Ze moest zich voor deze klus weliswaar duizenden euro's laten betalen, ze lokte Van Aartsen – die haar plannetje natuurlijk niet door had – wel weer listig terug de Netwerk-studio in.

10. Danny Cruijff

Cruijff maakte Nederland in 1974 geen wereldkampioen. Vier jaar later bleef de beste voetballer van Nederland thuis tijdens het WK in Argentinië. En daarna werd Cruijff nooit bondscoach. Allemaal dankzij ingrijpen van Danny. Sinds haar man in Duitsland met vreemde meisjes in een zwembad werd betrapt, wil zij hem gewoon in de buurt hebben.

    • Daniela Hooghiemstra