Nieuwe provocatie Hirsi Ali

VVD-politica Ayaan Hirsi Ali heeft samen met cineast Theo van Gogh een korte film gemaakt waarin zij teksten uit de koran ernstig bekritiseert. Het gaat om verzen die geweld tegen vrouwen goedkeuren. De titel van de film luidt Submission, bedoeld als `overgave aan Allah'. De hoofdrolspeelster is gekleed in een doorzichtige sluier. Op de toegetakelde lichamen van de figuranten zijn in het Arabisch koranteksten gekalligrafeerd die onder meer betrekking hebben op het lijfelijk straffen van vrouwen.

De Engelstalige film, afgelopen maand in het geheim in Amsterdam opgenomen, wordt morgen uitgezonden in het televisieprogramma Zomergasten, waarin Hirsi Ali optreedt. Daarna zal Submission internationaal worden verspreid. Volgens Hirsi Ali zal dit leiden tot grote consternatie: ,,De hele moslimwereld zal over me heenvallen.''

De hoofdrolspeelster, een jonge vrouw, bezingt in haar gebed in een moskee de liefde. Ze toont Allah de gevolgen van zijn voorschriften in de koran. Zo staat de islamitische heilige schrift toe dat vrouwen die ontrouw of ongehoorzaam zijn aan hun man mogen worden geslagen.

In verband met de veiligheid van de acteurs zijn zij onherkenbaar in beeld gebracht. Hun namen en die van de overige medewerkers zijn niet bekendgemaakt.

VVD-fractieleider Van Aartsen en vice-premier Zalm kunnen zich vinden in de inhoud van de film. ,,Dat blote lijf hè?'', zegt Zalm. ,,Of deze exercitie cinematografisch geslaagd is, lijkt me secundair'', zegt Van Aartsen. Submission is voorgefinancierd door Van Gogh (kosten 18.000 euro) en door de VPRO aangekocht.

Het is niet de eerste keer dat Hirsi Ali de aanval opent op wat zij noemt `de wreedheden van de islam'. Ze ontvangt regelmatig doodsbedreigingen van islamitische groepen en wordt beveiligd. ,,Soms ben ik bang'', zegt ze vandaag in deze krant over haar provocaties. ,,Maar alleen verzet van binnenuit helpt. Ik leg de wreedheid van de islam letterlijk bloot.''

zaterdag bijvoegsel:

pagina 40 en 41