Niet alles was goed geregeld bij de Olympische Spelen

Na alle jubelende geluiden over de voortreffelijke organisatie van de Olympische Spelen 2004 willen wij toch een andere kant laten horen.

Wij wonen deels in Griekenland op 40 kilometer afstand en waren in het gelukkige bezit van toegangskaarten voor het kogelstoten op 18 augustus jl. De avond tevoren moesten wij in Olympia zijn en hebben maar meteen even naar de parkeermogelijkheid voor de volgende dag gevraagd. Een agent met vele strepen antwoordde vriendelijk in goed Engels, dat men niet met de auto in het dorp kon komen, maar dat aan de dorpsgrens geparkeerd moest worden en dat men daarvandaan met bussen en minibussen vervoerd zou worden.

Het tegendeel was echter waar. Reeds 3 kilometer voor de dorpsgrens moesten we de auto parkeren en van bussen was geen sprake. Vandaar was het zeker nog 2 kilometer tot aan de oude atletiekbaan, dus.... in de bloedhete zon, om 2 uur 's middags mochten we minstens 5 km. wandelen, waarvan een groot gedeelte een flinke klim was. Honderden mensen, sommige stokoude Grieken die toch nog in hun leven de Olympische Spelen zouden meemaken, mensen met kinderen.

En onderweg zagen we nog honderden parkeerplaatsen.

En dus 's avonds weer terug. Omdat er te veel mensen op weg waren, werd een deel omgeleid via een achterweg met weer een klim terug naar het dorp en vandaar naar de parkeerplaats. Wij hadden het geluk de laatste 2 kilometer met een agent te kunnen meerijden, die niet begreep waarom daar zoveel mensen liepen.

Later hoorden we dat er vanuit Pyrgos, een stad 20 kilometer verderop, gratis bussen reden, maar dat was nergens bekendgemaakt.

Vele nog oudere mensen (wij zijn 60) en mensen met kinderen hebben we zien strompelen naar de auto. Iedereen kwaad, maar volgens Jaques Rogge en andere IOC-leden is er nog geen wanklank geweest, ook niet van het publiek. Maar als je dan een klacht wilt indienen bij het IOC, dan is er geen e-mailadres te vinden op internet.