Michiel Scheen Quartet

De titel van Michiel Scheens nieuweling klinkt als een decente, haast nuffige uitnodiging voor een avondje stijldansen voor stijve harken en muurbloempjes. Het album Dance, my dear? is echter allesbehalve dat. Pianist Scheen, die vorig jaar na een professionele time-out terugkeerde met het sterke en al even ironisch getitelde Goodbye, noemt de gespeelde muziek zelf ,,polyfone, multi-subjectieve swing''. Het is intelligente improvisatie, die je soms om de oren slaat en je het volgende moment weer onderdompelt in prachtige borduursels op de vierkante millimeter.

De cd is doordrenkt van de geest van Thelonious Monk, Scheens held en voorbeeld. Maar Scheen beperkt zich niet tot een imitatie van hoekige blokakkoorden en struikelmelodietjes. Hij heeft een geheel eigen en eigenzinnig arsenaal aan geluiden: van drammerig gehamer op de lage tonen tot bizarre intervallen in het hoog. Dat hij voor Dance, my dear? wordt omringd door het neusje van de jazz-zalm (Ab Baars, Ernst Glerum en Han Bennink) doet hem nog verder boven zichzelf uitstijgen.

Het Michiel Scheen Quartet speelt op 28 augustus tijdens de Zomer Jazz Fiets Tour in Oostum. Voor inlichtingen, zie www.zjft.nl.

Michiel Scheen Quartet: Dance,

my dear? (Data Records, DATA:042) Distr. Toondist

    • Edo Dijksterhuis