Lijken in Sadrs rechtbank, maar herkomst onzeker

Ten minste 25 in staat van ontbinding verkerende lijken zijn gisteren gevonden in een kamer van een gebouw in de Zuid-Iraakse stad Najaf dat door de opstandige shi'itische geestelijke Muqtada Sadr als rechtbank wrd gebruikt. Volgens de Iraakse politie gaat het om slachtoffers van snelrecht in naam van Sadr, maar diens aanhangers zeiden dat de doden slachtoffers waren van de recente gevechten in de stad. Het Amerikaanse leger, dat Sadrs militie drie weken lang heeft bestookt, heeft gemeld honderden strijders van Sadr te hebben gedood.

Na een persoonlijke interventie van groot-ayatollah Ali Sistani keerde de rust gisteren voorlopig in Najaf terug. De Amerikaanse troepen hebben zich uit het oude centrum van de heilige stad teruggetrokken en Sadr heeft zijn strijders bevolen de wapens neer te leggen. In plaats van Sadrs Leger van de Mahdi patrouilleren nu de Iraakse politie en het Iraakse leger in de stad.

Sadrs rechters hebben in de afgelopen maanden buiten de reguliere rechtbanken om honderden mensen laten oppakken en ondervragen op beschuldigingen die verkoop van alcoholische drank en immoreel geachte muziek omvatten. Zij die schuldig werden bevonden werden onder andere gegeseld. Sadrs volgelingen zijn er ook van beschuldigd de rechtbank te hebben gebruikt om af te rekenen met tegenstanders en om mensen te bedreigen.

De adjunct-chef van politie van Najaf, generaal Amer Hamza al-Daami, zei gisteren dat de doden politiemannen en burgers waren. ,,Sommigen waren geëxecuteerd, anderen waren verminkt en weer anderen verbrand'', zei hij. Een getuige zei dat behalve de lijken ook twee overlevenden waren aangetroffen, een jongen en een oom van de politiechef, die zondag was ontvoerd.

Een fotograaf van AFP die met de politie het gebouw was binnengegaan zei te hebben gezien dat op de lijken papieren waren bevestigd waarop naam en eenheid van de slachtoffers waren vermeld. Een Iraakse regeringsmilitair toonde journalisten later lege bierflesjes en zei: ,,Zij [Sadrs strijders] dronken bier [wat de islam verbiedt] en daarna moordden zij.'' Maar de AFP-fotograaf zei dat er geen bierflesjes waren toen hij eerder in het gebouw was.

In Noord-Irak werden gisteren de lijken van twee in Irak ontvoerde Turken gevonden, aldus de Arabische televisiezender Al-Jazira. De lijken van de twee mannen zouden zijn gevonden in Baiji, circa 200 kilometer ten noorden van Bagdad. Woensdag zond een Turkse omroep videobeelden van twee Turkse ingenieurs uit die in Irak zouden zijn ontvoerd. De ontvoerders dreigden hen te vermoorden, indien de ondernemingen waarvoor ze werkten Irak niet binnen 72 uur zouden verlaten. De betrokken bedrijven, Usluer en Sa-Ra, kondigden de volgende dag aan onmiddellijk uit Irak weg te gaan. De ondernemingen werkten aan het elektriciteitsnet in dat land.