Kroegbazin in spe

Ik ben een Belgische van 48 jaar, verblijf sinds 1974 in Nederland en trouwde elf jaar geleden met een Brit. Hij kon hier niet aarden, ging zeven jaar geleden met onze kinderen in Frankrijk wonen en heeft geen inkomen. Ik pendel elke twee weken op en neer tussen Frankrijk en Nederland, ben hier belastingplichtig en heb een deeltijdbaan plus een eenmanszaak. In 2006 word ik 50 jaar en mag ik met vervroegd pensioen. Ik wil die kans benutten, want dat reizen kost veel energie. Met mijn zaak wil ik stoppen en daarna in Frankrijk een brasserie beginnen. Het lijkt verstandig om te emigreren, omdat ik daarmee mijn leven versimpel. Is dat een goede beslissing? Is het verstandig om vrijwillig AOW-premies te blijven betalen, zodat ik straks AOW krijg? Ik bezit geen vermogen of een huis. Of is alles simpeler wanneer ik een Nederlands adres aanhoud en hier belasting betaal over mijn (toekomstige) Franse onderneming? (S. V.)

U oppert kwesties die bij u opkomen en vraagt de mening van een buitenstaander. Bijvoorbeeld over emigreren. Daar kunnen alleen u, uw partner en de kinderen over oordelen, en dan nog is het een sprong in het diepe. De brasserie lijkt me luchtfietserij. Het geld dat u daarin stopt, verdampt als sneeuw voor de zon wanneer het tegenzit en dat kan maar zo in de horeca. U weet weinig van de fiscale gevolgen van emigreren en toch een beetje hier blijven. Dat is logisch, want zo'n ingewikkelde, ingrijpende stap zet je meestal maar één keer in je leven. Op www.belastingdienst.nl kunt u de hoofdzaken erover lezen. Verder kunt u informeren bij uw belastingkantoor. Besluit u definitief om te emigreren; laat dan een financieel plan opstellen. Daaruit volgt onder meer of u wel of niet AOW-premies moet betalen.