`Israëlische spion in top Pentagon'

De Amerikaanse Federale Recherche (FBI) onderzoekt of een hoge medewerker van de nummer drie van het Pentagon een spion voor Israël is die de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten heeft beïnvloed. Een bericht van de Amerikaanse televisiezender CBS is gisteren bevestigd door twee federale functionarissen. De Israëlische ambassade in Washington heeft de berichten met kracht tegengesproken. Het Pentagon wilde geen commentaar geven.

Volgens de zegslieden duurt het onderzoek naar de affaire nog voort. Zij weigerden de verdachte spion te identificeren maar zeiden dat hij werkt in het bureau van Douglas Feith, onderminister van Defensie voor politieke zaken. Feith is een belangrijke adviseur van minister van Defensie Donald Rumsfeld met betrekking tot politieke kwesties, waaronder de Amerikaanse politiek ten aanzien van Irak en Iran.

Het onderzoek concentreert zich op de vraag of de verdachte functionaris geheime informatie over de Amerikaanse regeringspolitiek ten aanzien van Iran heeft doorgegeven aan de belangrijkste pro-Israëlische lobby in Washington, AIPAC die haar weer aan de Israëlische regering zou hebben gegeven. Een AIPAC-woordvoerder zei dat elke beschuldiging in die richting ,,ongefundeerd en vals'' is. Hij zei dat de groep geen enkele schending van de Amerikaanse wet of belangen zou tolereren.

De verdachte functionaris had toegang tot geheim beraad in het Witte Huis over Iran, en zou ook hebben deelgenomen aan de uitwerking van de Amerikaanse politiek in Irak. Volgens CBS onderhoudt hij ook banden met onderminister van Defensie Paul Wolfowitz, evenals Feith een fel voorvechter van de oorlog in Irak.

Israël is een naaste bondgenoot van de VS. Niettemin zijn er eerder spionage-affaires tussen de twee landen geweest. De zaak van Jonathan Pollard, een functionaris van de marine-inlichtingendienst die in de jaren tachtig topgeheimen aan Israël doorgaf, is nog steeds een twistpunt. De VS weigeren hem vrij te laten, ondanks Israëlische druk.