Is judo zwaarder dan fietsen, roeien en langeafstandlopen?

Na het zien van onder meer de judopartij van Dennis van der Geest tegen de Italiaanse tegenstander Bianchessi (20 augustus) is de vraag gerechtvaardigd of judo een topsport is. Na amper 3 minuten judoën is men doodop, na vier minuten kan men nauwelijks overeind komen en men laat zich bewust vallen omdat men niet verder kan. Van enige actie (greep, worp) is geen enkele sprake meer. Men sleept zich letterlijk naar het einde. Het is gênant om aan te zien. Olympia onwaardig, te vergelijken met de Zwitserse marathonloopster die een aantal jaren geleden kruipend over de finish ging.

Is judo dan zwaarder dan erkend loodzware sporten als fietsen, roeien en langeafstandlopen, waarbij de atleten, hoe zwaar de wedstrijd ook is, altijd in staat zijn tegen het einde van de wedstrijd nog meer te geven, te versnellen? En altijd gaat het om wedstrijden die (veel) langer duren dan een judopartijtje van slechts vijf minuten. Mij dunkt van niet.

De conclusie ligt dan ook voor de hand: judo is nog lang geen topsport, want er kan wellicht veel meer gepresteerd worden bij een beetje meer trainen.