Hollandse Spelen?

Volgens minister van Cultuur Palli-Petralia heeft Griekenland bewezen dat een klein land de Spelen kan organiseren. In Athene gaan stemmen op de Spelen naar Nederland te halen. Een realistisch streven?

Hein Verbruggen, Nederlands IOC-lid: ,,Ik sta er positief tegenover. Nederland is perfect in staat de Spelen te organiseren. De Spelen binnenhalen is wel problematisch. Uitgezonderd voetbal krijg je in Nederland de handen niet op elkaar voor een groot sportevenement. De bevolking in landen als Griekenland, China en Frankrijk staat massaal achter Spelen in eigen land. Wij lopen er niet warm voor. `Moet dat nou?' is vaak de reactie. Waarom zou het IOC kiezen voor een land waar maar 50 procent van de bevolking de Spelen steunt als dat in een ander land 80 procent is? Het gooien met tomaten in de jaren tachtig naar IOC-leden die over de kandidatuur van Amsterdam stemden, heeft niet geholpen. En de regering in bijvoorbeeld Frankrijk of Canada staat er 100 procent achter en garandeert bij te springen in geval van tekorten. Nederlanders denken dat de Spelen alleen maar geld kosten, maar het organiserend comité heeft sinds 1980 geen tekorten gehad. Dat budget staat los van het geld dat een land moet investeren in de infrastructuur. Maar daar heb je nog jaren plezier van. De Spelen leveren geen verlies op!''

Saar Boerlage, planoloog, oud-raadslid GroenLinks Amsterdam, protesteerde met actiegroep N'Olympics in de jaren tachtig tegen de kandidatuur van Amsterdam voor de Spelen van 1992: ,,Het is niet realistisch. Financieel gezien is het onverstandig. Mensen hebben geen zin af te reizen en dure kaartjes te kopen. Vraag is of de stadions vol raken. Je moet veel bouwen voor de Spelen en we hebben al zo'n dichte infrastructuur. Wij waren destijds tegen omdat het Amsterdamse Bos op de schop moest. Je loopt het risico dat veel accommodaties na de Spelen ongebruikt staan. Bovendien is de besluitvorming door de IOC-bobo's onduidelijk en gevoelig voor corruptie. Amsterdam kreeg de Spelen niet, omdat wij niet aan corruptie deden. Kandidaat stellen leidt tot niks. Er komt weer oppositie. In Athene ligt nu de infrastructuur en die was duur genoeg. Europa is voorlopig niet aan de beurt. Laten we over pakweg zestien jaar in EU-verband denken. Frankfurt heeft de bank, Brussel de commissie. Laten we de Spelen in Athene houden. Daar heeft Griekenland historisch ook recht op.''

Jeu Sprengers, KNVB-voorzitter en vice-voorzitter van het organisatiecomité van het EK voetbal in Portugal: ,,Dat zou fantastisch zijn. Maar de organisatie van de Spelen is wel iets anders dan een EK. Voor een succesvol bod bij het IOC moet het ambitieniveau van de overheid veel hoger zijn dan met Euro 2000 (EK voetbal in Nederland en België, red.). De uitstraling van de Spelen is enorm. Wat betreft de infrastructuur is het een gigantische opgave. Dat gaat Rotterdam of Amsterdam te boven. Je moet het nationaal organiseren met evenementen verspreid over het land. Zodat de hele bevolking er achter staat. De veiligheid rond een groot sportevenement moet je kunnen garanderen. In Griekenland is het prima in orde en ook in Portugal was dat zo. Dat zijn kleine landen, dus waarom kan het niet in Nederland?''

Diederik Simon, roeier, won in Athene zilver met de mannen acht: ,,Logistiek en organisatorisch kunnen we het aan. De Grieken kunnen de Spelen ook neerzetten. Het loopt allemaal goed, terwijl het toch een chaotisch land is. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook. Met de mentaliteit en het enthousiasme zit het in Nederland wel goed. Je moet het wel wíllen. Nederlanders vragen zich al snel af wat het kost en benadrukken eerder de risico's en nadelen dan de voordelen. Wil je de Spelen in Nederland houden, dan moet de overheid meer ambitie tonen en moet je eerst de zeurpieten en `ja, maars' over de streep trekken. Onder de noemer Amsterdam kun je de evenementen spreiden. Er is ruimte genoeg in de Randstad. In Athene speelt ook alles zich af binnen een straal van vijftig kilometer. Je moet wel hotels bouwen en een olympisch stadion. Het is wel de vraag wat je doet met de accommodaties na de Spelen. Vaak levert het niet veel op.''

    • Pieter de Vries