Grieken betogen tegen Powell

Duizenden Grieken hebben gisteravond luid scanderend gedemonstreerd tegen de komst, vandaag, van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en tegen de oorlog in Irak. De massaal uitgerukte oproerpolitie voorkwam dat de demonstranten de Amerikaanse ambassade bereikten.

De route zou lopen van het universiteitscomplex in het centrum van de stad via het Syntagmaplein naar het gebouw van de Amerikaanse ambassade. Maar de politie versperde alle zijstraten en blokkeerde de toegang tot de straat die naar de ambassade leidt. Het merendeel van de demonstranten hield het toen voor gezien, alleen een harde kern bleef achter. Het kwam tot kleine schermutselingen met de politie die twee keer met traangas schoot.

Het metrostation bij het universiteitscompex was ruim voor de aanvang van de demonstratie hermetisch afgesloten. ,,Dat doen ze om ons te pesten'', aldus een studente. ,,Wij willen Powell hier niet. Hij zal vast proberen Griekenland te betrekken bij de oorlog in Irak.'' Powell ,,is een havik, een oorlogsmisdadiger en een moordenaar'', zei de organisator van de demonstratie, Yiannis Sifakakis. Powell heeft vandaag een ontmoeting met premier Karamanlis en zal morgenavond de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen bijwonen.

Het dichte metrostation vormde voor de demonstranten geen beletsel om in groten getale naar het universiteitscompex te komen, waar zich uiteindelijk duizenden mensen verzamelden. Zij protesteerden behalve tegen de oorlog in Irak ook tegen het falende beleid van opeenvolgende regeringen op het terrein van onderwijs, huisvesting en medische zorg.

Toen de harde kern van de demonstranten het Omoniaplein bereikte vroeg een Athener: ,,Weet u wel dat dit allemaal communisten zijn?'' Toen de aangesprokene `ja' knikte zei hij: ,,Dan weet u dus ook dat zij niet deugen.''