Film doorbreekt Indiaas taboe op aids

In India is gisteren een speelfilm in première gegaan waarin nadrukkelijk het thema aids aan de orde wordt gesteld. In de Bollywood-film Phir Milenge (`Laten we elkaar nog eens ontmoeten') spelen twee populaire acteurs jeugdvrienden die elkaar na jaren weer ontmoeten. De vrouw houdt aan het kortstondige slippertje een hiv-besmetting over.

Aids en hiv zijn in India taboe-onderwerpen. Naar schatting 5,1 miljoen Indiërs zijn besmet met het virus, voornamelijk door onveilig vrijen. Daarmee is India, na Zuid-Afrika, het zwaarst getroffen land. Deskundigen vrezen dat het aantal hiv-besmettingen in 2010 verviervoudigd zal zijn. In het verleden waren het veelal homoseksuelen en prostituees die besmet raakten, maar tegenwoordig verspreidt de besmetting zich ook steeds sneller onder heteroseksuelen.

Volgens regisseur Revathy Menon is de snelle verspreiding van aids mede het gevolg van gebrek aan kennis over het onderwerp. Ze hoopt dat haar film kan bijdragen om daar iets aan te doen. Veel Indiërs denken nog steeds dat ze een besmetting kunnen oplopen door iemand een hand te geven. Mensen met aids of hiv worden volgens Menon in de Indiase samenleving gestigmatiseerd.

Phir Milenge is een typische Bollywood-film, een romantische speelfilm met veel zang en dans. Volgens de filmmaatschappij was het nadrukkelijk de bedoeling om gebruik te maken van dit zeer populaire genre voor een film over zo'n omstreden onderwerp, zodat een groot publiek bereikt zou worden.

Menon heeft lang moeten zoeken naar acteurs. De meesten weigerden uit vrees voor het verlies van hun imago.

In tegenstelling tot de gewoonte in India waren de bioscopen voor de première van de film niet al weken van tevoren uitverkocht. In sommige theaters in Bombay was boe-geroep te horen. Maar de meeste bezoekers waren na afloop tevreden ,,Het onderwerp werd goed behandeld'', aldus een 20-jarige student. ,,De film laat zien dat niet alleen analfabeten besmet kunnen raken, en dat ook veel hoog opgeleiden niet van aids weten.''