Dispuut goud Hamm

De internationale turnfederatie FIG wil dat Paul Hamm zijn gouden medaille vrijwillig afstaat. In een brief verzoekt voorzitter Bruno Grandi de Amerikaan zijn medaille te overhandigen aan de Zuid-Koreaan Yang Tae Young. Hamm werd olympisch kampioen in de meerkamp. De Zuid-Koreaanse afvaardiging protesteerde tegen de uitslag omdat de jury de uitgangswaarde van een oefening van Yang met eentiende punt te laag had beoordeeld.

De FIG schrijft aan het Amerikaans olympisch comité USOC dat Hamm bij vrijwillige teruggave van de gouden medaille als een sportieve sporter de geschiedenisboeken ingaat. USOC heeft de brief niet eens doorgezonden aan Hamm. Het Amerikaanse comité liet turnvoorzitter Grandi weten dat het niet ingaat op het verzoek en de brief beschouwt als een doorzichtige poging de eigen pijnlijke fouten te verdoezelen.

USOC-voorzitter Peter Ueberroth had deze week contact met Hamm. ,,Tijdens dat gesprek heeft het USOC laten weten Hamm onvoorwaardelijk te steunen. We zullen elke poging zijn medaille in te vorderen uit alle macht aanvechten'', aldus de Amerikaanse bestuurder Ueberroth.