Cricketbond in nood door regen

Het weer was deze week de grote spelbreker tijdens het drielandentoernooi in Amstelveen met cricketgrootmachten India, Pakistan en wereldkampioen Australië. Twee duels werden al afgelast en het doorgaan van de finale vandaag is onzeker, waardoor de organiserende Nederlandse cricketbond de begroting niet sluitend krijgt.

Het had een week van prachtige topsport moeten worden, maar het werd een ware uitputtingsslag in de vergaderkamers van het Hilton. Want als het regent verliest iedereen bij cricket. Niet alleen sportief, maar ook financieel.

,,Als het vanmiddag om twee uur stopt met regenen, hebben we morgen een perfect veld'', zegt perschef Hugo Nelissen nog hoopvol op vrijdagmiddag. Maar uren later regent het nog. Na de ingekorte confrontatie tussen India en Pakistan vorig weekeinde en de afgelasting van de duels van Australië afgelopen week, dreigt ook de finale niet door te gaan.

,,Dit is zwarter dan het zwartste scenario dat we bedacht hadden'', weet Nelissen. ,,Het is een nachtmerrie geworden.'' Na de deadline van twee uur 's middags werkt groundsman Paul Polak met zijn team stug door op het veld van cricketclub VRA. Nelissen: ,,De deelnemende landen piepen over gederfde inkomsten, maar wij kunnen hier gewoon failliet aan gaan. Zaterdag moet er gespeeld worden.''

In het Hilton-hotel probeert voorzitter René van Ierschot van de cricketbond (KNCB) ondertussen te redden wat er te redden valt. Omdat er slechts één duel gespeeld is, krijgt Sony India – dat voor 6 miljoen dollar de televisierechten kocht – namelijk een aanzienlijke korting van zo'n 2 miljoen dollar.

De begroting van het toernooi is daarmee met geen mogelijkheid sluitend te krijgen. ,,Tja, en dan gaat iedereen kijken wie daarvoor op moet draaien'', zegt Van Ierschot. Hij relativeert echter het doemscenario: een faillissement van de KNCB. ,,Wij hebben in het voorjaar een financiële garantie bedongen. Als het op een verlies zou uitdraaien, dan zouden de bonden van India, Pakistan en Australië dat verlies dekken. Tenzij wij een wanprestatie geleverd zouden hebben natuurlijk, maar daar is geen sprake van. Over het weer hebben wij geen controle.''

Van Ierschot hoopt dat de schade beperkt blijft tot het sportieve gedeelte. ,,De financiële afwikkeling zal lang duren. Je kunt bijvoorbeeld praten over korting op de beveiliging omdat die woensdag al vroeg naar huis kon. Quitte zullen we niet spelen, maar ik verwacht niet dat we op een verlies van tonnen uitkomen. We hebben ons best gedaan. Hopelijk krijgen we ooit een tweede kans.''

    • Marie-José Kleef