Computerbouwer HP gaat in audio en video

Omdat op tv's en muziekspelers een hogere winstmarge zit dan op pc's en printers, begeeft HP zich op de markt voor consumentenelektronica.

Hewlett-Packard, van oudsher bouwer van computers en randapparatuur als printers en scanners, gaat in de consumentenelectronica. Op een presentatie, gisteren in Miami, introduceerde HP zo'n 200 nieuwe producten, waaronder grote platte televisietoestellen, videoprojectors, een 'Digital Entertainment Center' – het best te omschrijven als een dvd-recorder met talrijke extra's – en een pc-versie van Apple's muziekdoosje iPod. De meeste producten komen pas in de loop van het jaar op de Europese markt.

Het bondgenootschap met Apple is opmerkelijk. HP is, zeker na de fusie met Compaq, een van de grootste afnemers van software van Microsoft. Net nu Microsoft de introductie voorbereidt van een eigen muziekwinkel op internet, in samenwerking met makers van muziekspelers als Dell en Creative, loopt HP over naar de grootste concurrent op dit gebied. HP integreert Apple's muziekdienst iTunes in een groot aantal producten. Zo zal het Digital Entertainment Center ook muziek van iTunes van internet naar de huiskamer kunnen halen. Nieuwe printers van HP kunnen jasjes voor de iPod printen met patronen van cd-hoezen of eigen afbeeldingen van de consument, die precies op de iPod passen mits afgedrukt op voorgevormd zelfklevend papier.

HP's vlucht in de consumentenelektronica komt op een moment dat de computerindustrie het moeilijk heeft. Niet dat het de consumentensector in alle opzichten voor de wind gaat – Philips' divisie voor consumentenelektronica is al jaren een zorgenkind – maar de populaire gadgets waar HP zich nu op stort, zoals muziekspelers en platte tv's, hebben wel degelijk een hogere winstmarge dan pc's: tegen de 30 procent in plaats van 10.

HP heeft in augustus cijfers gepubliceerd die minder goed waren dan verwacht. De nettowinst in het tweede kwartaal daalde met een derde ten opzichte van het eerste kwartaal en kwam op 586 miljoen dollar. De omzet kromp met 6 procent tot 18,9 miljard dollar. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar stegen omzet en winst overigens wel. HP was desondanks ontevreden over de resultaten, met name bij het bedrijfsonderdeel voor servers en opslag. Drie topmanagers werden als gevolg hiervan ontslagen.

,,We zien dat consumenten meer en meer digitaal materiaal in de huiskamer gebruiken'', zegt Duane Zitzner, directeur Media Systems bij HP. Dvd's, muziek, en langzamerhand ook foto's. ,,Onze apparatuur kan ze helpen dat allemaal te organiseren en te beheren, en omdat het om digitaal materiaal gaat kan dat met één apparaat.'' Van het tegenargument dat geïntegreerde apparaten, zoals tv's met ingebouwde videorecorders, nooit veel succes hebben gehad, is Zitzner niet onder de indruk. ,,Van het Digital Media Center, een pc met dezelfde verzameling functies, verkopen we in de VS ongelooflijke aantallen.'' Het Digital Entertainment Center is overigens een vermomde pc met Windows – je kunt er óók mee websurfen en internetten op de tv, een combinatie die door partijen als KPN en Tiscali al eens in Nederland is gelanceerd, zonder succes.

De strijd om de standaard op het gebied van online muziek krijgt een nieuwe wending door de stap van HP naar Apple. ,,Wij ontsluiten voor de iPod verkoopkanalen die Apple zelf nooit zou kunnen bereiken,' aldus HP-woordvoerster Siobhan O'Connor. HP gaat nu definitief geen eigen speler maken die gebruikmaakt van de muziekstandaard van Microsoft. ,,We geloven in de iPod en gaan eruit halen wat erin zit'', zegt O'Connor. Nieuwe pc's van HP worden in de fabriek voorzien van de software die voor iTunes is vereist. HP deelt mee in de opbrengst van 99 cent per liedje als de koper eigenaar is van een iPod.

HP gaat op de markt voor consumentenelektronica nu de concurrentie aan met partijen als Sony en Philips. Een uitwedstrijd? ,,Wij weten hoe je met digitale data omgaat, en we zijn goed in het maken van machines met veel functies'', zegt Zitzner vol vertrouwen.

    • Herbert Blankesteijn