Bos, bio, boeren

Op de Veluwezoom proeft Joep Habets goede bedoelingen.

Beatrix wacht ons op bij de oprit. We voelen ons een tikje beschaamd. Met de auto en niet fietsend of lopend hebben we Nationaal Park Veluwezoom doorkruist op weg naar Paviljoen de Posbank. Zij is wel op de fiets, in brons vereeuwigd. De fietstocht is de koningin niet aan te zien, hoewel de Veluwezoom toch een paar klimmetjes kent, het haar zit als gegoten.

Als nationale parken een geloof hebben dan moet de Hoge Veluwe calvinistisch zijn en de Veluwezoom katholiek. Het landschap op de Veluwezoom is heuvelachtig, met hoogteverschillen en contrasten. In deze tijd van het jaar kleurt De Posbank even overweldigend als weelderig paars. Tot het oog reikt, alsof er een purperen bisschopsmantel over de heide is gelegd.

Zoals de uitbreiding van het Kröller-Müller museum met zijn ingetogen en afgewogen bouwkunst van architect Quist prachtig past bij het karakter van de Hoge Veluwe, zo is de architectuur van Paviljoen de Posbank zeer op zijn plaats op de Veluwezoom. Het lijkt of architect Mastenbroek een van de glazen gangen van het museum om een boom op de Posbank heeft geplooid. De weg naar boven in de glazen spiraal biedt steeds nieuw zicht op het omringende landschap. Moeiteloos mengen de principes van het modernisme zich met de ikonen van het duurzaam bouwen: grasdaken, zonnecollectoren, kopshouten vloeren en boomstammen als kolommen. Calvinistisch modernisme én duurzaam bouwen, Paviljoen de Posbank had een akelig dogmatisch gebouwtje kunnen worden, maar het is lichtvoetig en aangenaam onconventioneel.

Bij zo'n ecologisch verantwoorde locatie hoort ook een verantwoorde kaart, vond de uitbater en hij bedacht een `natuurmenu'. Onder passende namen als `heidebroodje', `bospastei' en `Veluwezoom salade' is er onder meer biologisch brood, boerenslagroom en appel-notenplaatgebak volgens grootmoeders recept. De koffie en thee zijn van Max Havelaar. Bos, bio, boeren, zelden heb ik een kaart gezien met zoveel goede bedoelingen. In de uitwerking gaan ze hier en daar verloren.

Paviljoen de Posbank is hoe dan ook een aangename plek voor de lunch, binnen of buiten op het terras onder grote parasols. Behalve broodjes en salades worden warme gerechten zoals pasta's geserveerd. De bediening is in handen van niet altijd even ervaren, maar wel zeldzaam keurige jonge mensen.

De koffie en de thee komen in gastvrije grote potten op tafel. `Eikeltjeskoffie', zegt mijn gezelschap, maar dat moet een door de bosrijke omgeving opgedrongen suggestie zijn.

Het Heidebroodje is belegd met goede boerenkaas en ook de biologische maïsbol is in orde. Maar waarom moet de kaas nu worden bedolven door een berg rauwkost? Basilicum, pesto en tuinkers is al ruim voldoende.

De Veluwezoom salade bestaat uit sla, heel veel walnoten, uitgebakken spekjes, gedroogde abrikozen en brie die even onder de hete grill is geweest. Wat is nu de bijdrage van de Veluwezoom aan deze salade? De abrikozen? Is het Rhedense brie? Nee, het is de honing uit de streek die er overheen is gesprenkeld. Het gerecht zou uit het receptenblad Tip ergens in de jaren tachtig kunnen komen. De salade heeft wel zijn kwaliteiten met de contrasten zoet-zout, zacht-krokant en warm-koud. Onder de sla zit weer een berg van die vermaledijde gemengde rauwkost verborgen. Jammer, het is overbodig en doet afbreuk aan de combinatie van smaken.

Bij de Posbank overtuigt de natuur meer als inspiratiebron voor de bouwkunst dan voor de kookkunst.

Paviljoen De Posbank,

Beekhuizenseweg 1,

Rheden, 026-4950930

    • Joep Habets