Australiërs verslaan hockeyers in finale

De Nederlandse hockeymannen zijn er op het olympisch toernooi in Athene gisteravond niet in geslaagd voor de derde maal op rij goud te winnen. In de finale was Australië met 2-1 te sterk voor Nederland. De Australische hockeyers wonnen voor het eerst in de geschiedenis olympisch goud.

Nederland leidde met rust nog met 1-0 door een velddoelpunt van Ronald Brouwer, die een solo knap afrondde. De Australiër Travis Brooks maakte na rust op even fraaie wijze met de backhand van zijn stick de gelijkmaker. In de eerste helft van de verlenging maakte Jamie Dwyer uit de zevende strafcorner van Australië de winnende treffer. ,,We zijn gewogen en te licht bevonden'', zei de uitblinkende doelman Guus Vogels na afloop.

In het atletiektoernooi heeft China gisteravond voor de grootste verrassingen gezorgd. Hoogtepunt was het goud voor Liu Xiang (21) op de 110 meter horden bij de mannen. Xiang finishte in 12,91 seconden, een evenaring van het wereldrecord van de Brit Colin Jackson van elf jaar geleden. Bij de 10.000 meter (vrouwen) behaalde de pas twintigjarige Xing Huina goud, voor de Ethiopische Ejegayehu Dibaba en tweevoudig olympisch kampioene Derartu Tulu. De Chinese won in 30 minuten en 24,36 seconden.

De Amerikanen hadden minder reden om te juichen. Marion Jones, winnares op de sprintnummers in Sydney (2000) maar in Athene niet gekwalificeerd, bleef zowel bij het verspringen als bij de finale van de 4x100 meter ver verwijderd van eremetaal.

De Amerikaanse basketballers, vooraf favoriet voor olympisch goud, verloren gisteravond in de halve finale van Argentinië. De Argentijnen treffen Italië dat Litouwen versloeg.

De Hongaarse gewichtheffer Ferenc Gyurkovics werd betrapt op het gebruik van het verboden middel oxandrolon. Hij behaalde bij deze Spelen in de klasse tot 105 kilogram een zilveren medaille.

ATHENE pagina 11, 12, 13