Allemaal weer samen

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (7) en Tom (3), woont samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

,,Gosh, jongens, hebben jullie al die slingers zelf gemaakt?''

Met mijn koffers sta ik op de stoep van ons huis. Wat doet die brok in mijn keel? Tom en Max vliegen me om de hals. ,,Ik heb ook nog een tekening voor je gemaakt, mama. Ga je nu echt nooit meer weg?'' ,,Voorlopig niet, lieverd.''

Loop de gang in om mijn Mark, de twee hulpen en de au pair te begroeten. De hulp met stofallergie niest zodra Bas kwispelt en een plek zoekt om te plassen. Hoe krijg ik die hond in godsnaam nou eens zindelijk? He really needs potty training. Zie champagne in een koeler staan, zalig.

Even later zitten we aan tafel. Mijn Mark heeft echt zijn best gedaan. Vol-au-vent, kaarsen en wijn. ,,Mama, had je ons weleens gemist?'' ,,Ik heb jullie vreselijk gemist. Alleen eten is niet leuk.'' ,,Maar je was toch bij Jan?'' ,,Ja, maar Jan was nooit thuis met eten. Hij zei altijd op het laatste moment dat hij niet kwam.'' ,,Net als jij, hè mam?'' ,,Ja, maar dat gaat mama nu veranderen. Hè, Sophie? Ze is in ieder geval om de andere avond thuis en ze gaat niet meer zoveel bellen.''

Mijn gsm. Oei, de eerste bijna-clash met mijn Mark. ,,Sophie, kan dat ding nou nooit uit?'' ,,Maar dit is echt belangrijk, het is Jan, die is zo lang gastvrij geweest, ik kan hem niet zo maar negeren.''

,,Hi Sophie, wanneer ga je nu eindelijk die Jan de Bouvrie-bank vergoeden die je hond heeft ondergeplast?'' ,,So sorry Jan, helemaal vergeten. Ik heb het ook zo druk met herenigen. Geef me je rekeningnummer, dan maak ik het ASAP over. Ik hang snel op want we zitten aan tafel.''

,,Dat gaat mama dus niet meer doen, hè?'' ,,Nee, ik beloof dat ik mijn gsm onder het eten uitzet.'' Maar daarna wel snel checken of er iemand van mijn werk gebeld heeft, want nu ik de baas ben is dat extra belangrijk. ,,Wie gaat er straks mee de hond uitlaten?'' ,,Sophie, het is acht uur, de kinderen moeten naar bed.'' ,,Ach, voor deze ene keer kan dat toch wel? Buitenlucht is trouwens goed voor ze.'' ,,Dan stop jij ze ook maar in bed, want ik moet aan mijn proefschrift werken. En als ze over hun slaap heen zijn krijg je ze er niet meer in.'' ,,Maar daar hebben we nu toch de au pair voor? Ik lees ze wel een verhaaltje voor. Welk boek lezen jullie, Nijntje?'' ,,Nee mam, daar zijn we toch veel te groot voor. Ik wil Harry Potter.'' ,,En ik wil Wim is weg.'' ,,Okay, voor deze ene keer doen we twee verhaaltjes. Ruim jij de tafel af Mark, ga ik met de kinderen de hond uitlaten. Kom Bas, spuug die Lego uit, we gaan.''

We zijn de deur nog niet uit of mijn gsm gaat weer. ,,Mam, je gaat toch niet opnemen hè?'' Wat moet ik nu. Aan het nummer te zien is het mijn vreselijke assistente en ik weet hoe beroerd ze zich voelt na het exit-gesprek. Ik kies voor mijn gezin. Ik druk haar weg.

,,Kom op jongens, wie het eerst bij het voetbalveld is.''