Aftrekbaar verbouwen?

Mijn woning is in vier jaar tijd in waarde gestegen. Kan ik deze stijging (overwaarde) opnemen in een renteaftrekbare hypotheek? Daarmee wil ik een verbouwing laten uitvoeren. Is dit een reële mogelijkheid? Diverse websites van betrokken instanties geven daar geen antwoord op en evenmin de instanties zelf wanneer ik via een e-mail om uitleg vraag. (D. O.)

U kunt voor een verbouwing aan uw eigen huis geld lenen en bijna altijd de rente aftrekken, mits u de verbouwing met rekeningen kunt bewijzen. Daar is niets bijzonders aan, tenzij niemand u geld wil lenen. Beleent u de hele overwaarde en is die meer dan de verbouwing, dan kunt u niet alle rente aftrekken. De terughoudendheid ontstaat mogelijk door de beperkingen van de nieuwe Bijleenregeling, die geldt voor kopen en verkopen na 1 januari 2004. Daar valt u dus niet onder.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

Reacties: GELD TELT, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam Fax: (010) 406 69 07, e-mail: geld@nrc.nl

    • Adriaan Hiele