Afschaffen van pc-privé overrompelt de handel

Het kabinet heeft de pc-privéregeling gisteren per direct afgeschaft. Onfatsoenlijk, zo luidt de reactie in de branche, waarvoor de maatregel als een verrassing kwam.

Werknemers die voor gistermiddag 17.00 uur een computer hebben gekocht, hebben geluk. Zij kunnen nog net gebruikmaken van de pc-privéregeling. Om vijf uur stipt werd de regeling ongeldig.

Eerder deze week werd het voornemen al bekend de fiscaal gunstige regeling pc-regeling af te schaffen. Wie nog snel voor het einde van het jaar zijn winstdeling of dertiende maand fiscaal voordelig wilde omzetten in een pc, komt echter bedrogen uit. Het kabinet heeft niet tot het eind van het jaar gewacht.

De computerbranche is ontstemd over de maatregel. De directe afschaffing ,,heeft ons volkomen verrast'', zegt J. Lesterhuis, directeur van de computerwinkelketen Dixons en Dynabyte, beide onderdeel van detailhandelsconcern Vendex KBB. ,,Wij hadden verwacht dat de regeling vanaf 1 januari 2005 niet meer zou gelden. Wat nu gebeurt, vind ik zeer onfatsoenlijk.''

Volgens premier Balkenende vertoonden werknemers de afgelopen dagen al ,,anticiperend gedrag'' naar aanleiding van berichten over het staken van de regeling. Om geen geld mis te lopen, besloot het kabinet de regeling per direct in te trekken. Het parlement moet het kabinetsbesluit, waarmee 280 miljoen euro gemoeid is, nog goedkeuren.

De pc-privéregeling is altijd een van de populairste fiscale voordeeltjes geweest. Volgens het ministerie van Financiën maakten gemiddeld 400.000 mensen jaarlijks gebruik van de regeling. Voordeel was dat niet alleen een computer of printer kon worden aangeschaft, maar ook `randapparatuur' als cd-branders en zelfs digitale camera's.

De belangenvereniging van de automatiseringsbranche Nederland ICT noemt de afschaffing van de regeling ,,zorgelijk''. Leerlingen met huiswerk voor de computer zijn volgens de organisatie uiteindelijk de dupe omdat hun ouders minder snel een moderne computer zullen afschaffen. Een computer kost gemiddeld tussen de 1.100 en 1.200 euro. Door die via een pc-privéplan aan te schaffen, bespaarde de werknemer al gauw enkele honderden euro's aan loonbelasting.

Begin dit jaar werd al fors gesneden in de pc-privéregeling. Tot en met eind vorig jaar kon een computer worden aangeschaft tot een maximaal bedrag van 2.269 euro. Op 1 januari werd dit bedrag teruggebracht tot 1.415 euro.

Lesterhuis van Dixons en Dynabyte, twee ketens die samen verspreid over Nederland circa 180 winkels hebben, schat dat hij bijna de helft van de omzet uit pc-privéprojecten voortaan zal mislopen. Hoeveel die omzet is, wil hij niet vertellen. ,,We hebben in totaal zeven mensen rondlopen die voltijds met deze projecten bezig zijn. Ik moet eens gaan nadenken wat ik met hen ga doen.''