Winst Belgacom stijgt 10 pct

Het Belgische telecombedrijf Belgacom heeft in de eerste helft van dit jaar beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg met ruim 10 procent tot 506 miljoen euro.

Analisten hadden op een winst van 433 miljoen euro gerekend. Het bedrijf profiteerde van een sterke vraag naar breedbanddiensten (snel internet). Ook de nationale groothandel in belminuten nam toe. De omzet van Belgacom steeg van 2,717 naar 2,752 miljard euro. Dat is 1,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Belgacom verwacht dat ,,dezelfde positieve tendens'' zich in de tweede helft van dit jaar voortzet. De resultaten zijn de eerste sinds de beursgang van Belgacom, dat nog voor ruim de helft in staatshanden is.

De opbrengst uit vastelijndiensten steeg met 1 procent tot 1,570 miljard euro, deels door eenmalige extra inkomsten van 35 miljoen euro. De winst uit vastelijndiensten nam met 17 procent toe als gevolg van meer omzet en lagere kosten.

De omzet van de mobiele activiteiten van Belgacom-dochter Proximus (25 procent Vodafone) steeg met 3,4 procent tot 1,108 miljard euro, iets minder dan verwacht. Proximus behoudt een marktaandeel van 52,2 procent. Tot de concurrenten behoort onder meer KPN-dochter Base.

Belgacom doet miljoeneninvesteringen in een glasvezelnet. Topman Didier Bellens gaf bij de beursintroductie aan dat het telecombedrijf belangrijke groei ziet in diensten als interactieve digitale televisie, video on demand en videoconferencing. Hij maakte een einde aan participaties in niet-kernactiviteiten.

De introductiekoers bedroeg in maart van dit jaar 24,50 euro. De koers staat inmiddels op 27,20 euro. Belgacom wees er gisteren op dat het aandeel het beter deed dan de telecomsector als geheel. De winst per aandeel steeg met 20 procent. Analisten zagen in Belgacom een `goede-huisvader-aandeel', waarbij de belegger het vooral van het dividend moet hebben.