Opinie

Weiße Männer

De schrale troost voor mijn leuke olympische hockeynichtje: de estafettemeisjes lagen er al na elf seconden uit. Elf seconden. Da’s vlug. Zeker als je voor die elf seconden een jaar of vier vijftig uur per week hebt getraind. En niet alleen dat. Je hebt niet gerookt, niet gedronken en je hebt elke ochtend het aantal hagelslagkorrels op je boterloze toastje geteld. Dit alles in verband met het vetpercentage. En dan is die droom na elf seconden voorbij. Toen ik het zag kon ik een grinnik niet onderdrukken.

Youp

Die lach kwam overigens niet alleen door de onfortuinlijke hardloopmeisjes. Ik heb de laatste dagen sowieso last van een chronische glimlach. Hoe dat komt? Door veel. Sinds ik weet dat men binnen de LPF een aantal wijze mannen wil laten bemiddelen krijg ik die lach niet meer van mijn gezicht. Wijze mannen binnen de LPF. Het is bij ons thuis het statement van de week. Lang geleden dat ik zoveel binnenpret heb gehad. Wijze mannen binnen de LPF! Leuker kan het leven amper worden.

Die lach komt ook door het nieuws dat Endemol zijn ranzige spermashowtjes maar niet kan slijten. Ze hoopten met dit format vooral in Duitsland te kunnen scoren. Wie heeft het blondste sperma? Wir suchen weiße Männer. Dat is weer wat anders dan wijze mannen.

De glimlach wordt ook veroorzaakt door de wijze man Tjalling Halbertsma. Hij is de ijdele ex-collega van Rob Oudkerk, die tegen de glossy Quote helemaal leegliep.

,,Altijd ontkennen als ze vragen of je wel eens coke gebruikt hebt”, raadde hij zijn vriendje Rob Oudkerk aan. Deze volgde zijn raad braaf op. Rob en Tjalling, de Snuf & Snuifje van het Amsterdamse stadhuis. Tjalling ging ook nog even vertellen dat hij niet vies is van vrouwelijk schoon en somde stoer zijn buitenechtelijke trofeeën op. Een ervan was Guusje ter Horst. Ik wil de burgermoeder van Nijmegen niet kwetsen, maar ik denk dat mevrouw Halbertsma onbedaarlijk in de lach is geschoten. Als hij nou met een Katja Schuurmanachtige vamp had liggen rampetampen dan had ik zijn jongenspraatjes kunnen volgen. Maar Tjalling kwam aan met de oerdegelijke Guusje ter Horst. Voor haar is het trouwens ook leuk dat de blaaskaak zoiets intiems het land in bazuint. Nee, Tjalling is een echte vriend. Die kan een geheim bewaren.

Voorlopig ligt Tjalling thuis in het koude logeerbed en spelt hij de makelaarsgidsen. Hij zoekt een comfortabele etage voor een man alleen. De weekendregeling voor zijn kinderen is in de maak en over de alimentatie wordt stevig onderhandeld. Dit alles met dank aan de rat Jort Kelder, die Tjalling had toegezegd om zijn liefdesescapades uit de Quote te schrappen. Maar door de zomerse onderbezetting was het misgegaan. Deze uitdrukking kwam van Jort. Zomerse onderbezetting? Hoofdredacteur Jort had andere dingen aan zijn gladde kop. De dierenvriend moest met een big op de foto of hij gaf samen met zijn zeepsterretje een interview aan een ranzig roddelblad of hij moest een onbeduidend bretelmeninkje spuien in een televisiestudio. Die Kelder is een echte journalist. Hij schnabbelt meer dan dat hij werkt. En die Halbertsma is gewoon oliekoekendom en achterbaks. Een prima politicus dus.

Om één ding wordt bij ons thuis minder gelachen. Althans door mijn vrouw. Jarenlang was zij nieuwslezeres bij het NOS-journaal. Ze deed dat voor een goed salaris. Althans dat dacht ze. Nu pas begrijpt ze dat ze een UWV-uitkering van honderdvijfennegentigduizend euro is misgelopen. Honderdvijfennegentigduizend euro voor een schnabbeltje bij een uitkeringsinstantie. Dan ben je pas een wijze man. Gijs Wanders lijkt me zo wijs dat hij in zijn eentje de hele LPF kan redden. In elk geval financieel.

Begreep ook dat je tot vorige week het hele Journaal kon huren voor je bedrijf. Op een personeelsfeestje met het voltallige personeel Journaaltje spelen. Misschien iets voor Ahold. Dat ze het nieuws voorlezen dat je van de rechter geen foto’s van winkeldieven in de zaak mag hangen. En wie dat dan moet voorlezen? De oude Ahold-directie natuurlijk. Dan heb je pas echt een lekker feestje! En na het Journaal een spermashow, gepresenteerd door Snuf & Snuifje. Het leven is gewoon wel leuk!