Vliegrampen Rusland toch aanslagen

De twee Russische passagiersvliegtuigen die dinsdag kort na elkaar zijn neergestort, waren vrijwel zeker het doelwit van terroristische aanslagen door Tsjetsjenen.

De Russische geheime dienst, de FSB, heeft resten van explosieven gevonden in de wrakstukken van een van de toestellen. De dienst zei vanmorgen over gegevens te beschikken van mensen die bij de aanslagen betrokken zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjetsjenië bevestigde een verzoek te hebben gekregen om informatie te verzamelen over twee vrouwen die de aanslagen gepleegd zouden hebben. Het ministerie heeft inmiddels uitgevonden dat een van hen inderdaad in Grozny woonde. De woonplaats van de andere vrouw is nog niet achterhaald.

De FSB had eerder volgehouden dat er geen aanwijzingen waren gevonden voor terroristische aanslagen. De berichten daarover namen echter hand over hand toe. Enkele media in Moskou meldden vanochtend dat in elk van beide toestellen een vrouw met een Tsjetsjeens klinkende naam zat voor wie zich geen nabestaanden hadden gemeld.

Bovendien zouden de overblijfselen van de betrokken vrouw in de Toepolev 134 niet zijn teruggevonden. Alle andere slachtoffers in het vliegtuig dat op weg naar Volgograd op tweehonderd kilometer van Moskou neerstortte, konden wel worden geborgen. Het lichaam van de vrouw in het tweede toestel, een Toepolev 154 onderweg naar de badplaats Sotsji, was volgens de berichten als een van de weinige volledig uiteengereten, hetgeen kan duiden op een explosie.

Aanvullende aanwijzingen voor een explosie kwamen uit de analyse van de vluchtrecorders. De zwarte dozen waren ,,plotseling'' gestopt met functioneren, verklaarde Vladimir Jakovlev, president Poetins afgevaardigde in Zuid-Rusland. ,,Ze deden het al niet meer voordat de vliegtuigen neerstortten'', zei hij. Onderzoekers leiden daaruit af dat er ,,uitermate snel iets is gebeurd''.

In een verklaring op een website eiste vandaag de militante Islambouli Brigades de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op en bracht die in verband met de onafhankelijkheidstrijd in Tsjetsjenië. Deze organisatie is nog nooit in verband gebracht met de opstandige Russische deelrepubliek. Zij heeft naar verluidt een basis bij Jalalabad in Afghanistan en zou beschikken over enkele honderden strijders. De Islambouli Brigades hebben ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op de Pakistaanse minister van Financiën Shaukat Aziz, eind vorige maand. Volgens deskundigen maakt de organisatie deel uit van het netwerk van Al-Qaeda.

De vliegtuigen stortten dinsdagavond laat drie minuten na elkaar neer. In totaal zijn daarbij negenentachtig mensen om het leven gekomen.

Tsjetsjeense separatisten hebben wel vaker vrouwen ingezet als zelfmoordcommando's. Dat vliegtuigen in de lucht worden opgeblazen is echter nog niet eerder voorgekomen. Volgens experts is slechts een paar honderd gram explosief materiaal voldoende om een vliegtuig te laten neerstorten, mits het op de juiste plaats tot ontploffing wordt gebracht.

Overmorgen worden er in Tsjetsjenië verkiezingen gehouden voor de opvolger van de in mei vermoorde president Kadyrov. Tsjetsjeense opstandelingenleiders hebben aangekondigd die te willen verstoren. Zij zien de verkiezingen als een door Moskou geregisseerde show om opnieuw een Kremlingetrouwe president aan de macht te krijgen.

    • David Jan Godfroid