Vervolging Pinochet kan nu in Chili

De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet kan worden vervolgd. Het Chileense Hooggerechtshof hief zijn onschendbaarheid gisteren op, met negen rechters voor en acht tegen.

Het besluit maakt het mogelijk Pinochet te berechten voor zijn rol in de ontvoering, marteling en verdwijning van negentien politieke dissidenten in het kader van operatie-Condor, waarbij in de jaren zeventig inlichtingendiensten in Zuid-Amerika samenwerkten om veronderstelde linkse activisten uit de weg te ruimen.

Eerder weigerde de Chileense rechtbank om de onschendbaarheid van de ex-dictator op te heffen omdat zijn slechte mentale gezondheid hem niet zou toelaten zichzelf te verdedigen. De advocaten van Pinochet beweren dat hun cliënt aan een beginnende vorm van dementie lijdt.

Volgens waarnemers heeft de 88-jarige ex-dictator het beroep op zijn dementie zelf ondergraven door vorig jaar in december een interview te geven aan een Amerikaans televisiestation in Miami, waarbij hij een opvallend heldere indruk gaf. Verder verloor Pinochet de laatste maanden de steun van een groot deel van zijn trouwe aanhangers, nadat bekend werd dat de ex-dictator tussen de vier en acht miljoen dollar heeft verduisterd.

Generaal Pinochet pleegde in 1973 een bloedige staatsgreep, waarbij de linkse president Allende werd gedood. Pinochets neoliberale bewind duurde zeventien jaar. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de `verdwijning' van meer dan 3.000 mensen. Na zijn aftreden als president probeerden nabestaanden van slachtoffers herhaaldelijk om de ex-dictator voor de rechter te krijgen, tot nu toe zonder succes.

In Chili hebben beslissingen van rechtbanken geen precedentwaarde. Toch hoopt de voorzitster van de Vereniging voor Nabestaanden van Slachtoffers, Lorena Pizarro, dat de honderden andere aanklachten tegen Pinochet nu ook kunnen worden onderzocht. ,,Dit bewijst dat niemand onaantastbaar is'', zei Pizarro, ,,Pinochet moet boeten voor alle misdaden waarvoor hij verantwoordelijk is.''

Maar Pinochets advocaat Pablo Rodriguez vermoedt dat de aanklacht ,,vroeg of laat zal worden verworpen wegens medische redenen''.

Volgens Pinochets goede vriend en adviseur voormalig generaal Guillermo Garin is de uitspraak van het Hof ongeldig. ,,Medische rapporten bewijzen dat Pinochet niet in staat is om een verdediging te voeren en dus is dit geen eerlijk proces'', zei hij na afloop.