Snelle snack

Er wordt niet vaak met de hand gehakt in Nederlandse keukens. Gerechten of sauzen opstarten met een kleine hoeveelheid fijngehakte harde groenten en/of tuinkruiden komt hier nauwelijks voor. Hoogstens wordt er een uitje gehakt en dat gebeurt dan in de keukenmachine of met ander veelomvattend hakgerei dat ook even veelomvattend is om schoon te maken. Het ouderwetse hakmes `hoor' en zie je niet meer in moderne huishoudens, laat staan het grote koksmes waarmee je alles ook ragfijn kunt hakken mits je weet hoe dat moet. Italianen gebruiken altijd een mezzaluna voor het fijnhakken van allerlei groenten en kruiden. Dat is een boogvormig hakmes dat in Nederland wiegmes wordt genoemd. Het gekromde snijvlak heeft aan beide uiteinden een bolvormig handgreepje waarmee het mes heen en weer wordt gewiegd over een snijplank. Het wiegmes wordt nooit opgetild maar letterlijk heen en weer over de ingrediënten bewogen. Het grote voordeel van een wiegmes is dat er veel controle is over de beoogde fijnheid van het haksel, het is geruisloos en na gebruik is het mes in twee tellen afgespoeld, afgedroogd en opgeborgen. Het is verkrijgbaar in goed gesorteerde keukenwinkels. Koop altijd een groot wiegmes met een flinke kromming (= veel snijvlak) en niet zo'n prutsmesje dat wel eens ten onrechte op een kaasplateau wordt gelegd. Een klein hakmes heeft ook een klein snijvlak en daar heb je als je groenten en kruiden tezamen fijn wilt hakken niets aan.

Bereiding: Hak kappertjes, peterselie, en sjalot met een wiegmes tot een fijn mengsel. Prak dit met een vork door de biefstuk tartaar en breng het vleesmengsel verder op smaak met zout en peper. Snijd 20 niet al te dunne plakjes van de ongeschilde komkommer af. Rol van het vleesmengsel 10 balletjes, leg ze op plakjes komkommer en dek af met een tweede plakje; druk het plakje iets aan zodat het vleesmengsel zich gelijkmatig verdeelt over het onderliggende plakje. Garneer de snack met een dotje Ajvar, die heerlijke licht pikante paprika/tomaten pasta die in potjes verkrijgbaar is bij Turkse winkels.

Morgen: lamscarré

    • Florine Boucher