Shaukat Aziz nieuwe premier Pakistan

Shaukat Aziz, de man achter de economische hervormingen in Pakistan van de afgelopen jaren, wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van het land. Vanmiddag zou in het parlement worden gestemd over de benoeming van Aziz, waarna hij morgen kan worden beëdigd.

De 55-jarige Aziz ontsnapte op 30 juli aan de dood bij een zelfmoordaanslag, waarvoor de verantwoordelijkheid werd opgëist door de extremistische Islambouli Brigades. Deze groepering wordt nu ook genoemd in verband met de twee aanslagen in Rusland.

Shaukat Aziz, zoon van een Pakistaanse diplomaat en geboren in Karachi, woonde in New York waar hij werkte als topbankier bij de Citybank, toen de Pakistaanse generaal Pervez Musharraf hem na zijn coup in oktober 1999 vroeg minister van Financiën te worden. Musharraf heeft bestrijding van corruptie en revitalisering van de economie altijd als belangrijkste doelstellingen van zijn bewind genoemd, en de technocraat Aziz bleek daarvoor een goede keuze. In 2001 riep Euromoney and Banker's magazine hem uit tot minister van Financiën van het jaar.

Over zijn terugkeer naar Pakistan, na bijna dertig jaar carrière te hebben gemaakt in het buitenland, zei hij graag ,,vrijwilligerswerk te gaan doen in mijn eigen land.'' Dat generaal Musharraf via een coup de macht had gegrepen, noemde hij geen bezwaar. ,,Ook een niet-democratisch verkozen regering kan inspelen op de noden van de burgers'', zei hij. Musharraf is volgens Aziz geen ongevoelige dictator, maar ,,een hele slimme, scherpe man, die heel gedreven en gefixeerd op zijn doel afgaat.''

Vorig jaar besloot Musharraf de democratie weer speelruimte te geven en liet hij verkiezingen toe. De afgelopen maanden regisseerde hij de benoeming van Aziz tot premier. Daartoe moest Aziz aftreden als minister en districtsverkiezingen winnen.