Rogge wil geen kopieën uitreiken

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, weigert te voldoen aan het verzoek van Duitsland en Zuid-Korea om kopieën van gouden medailles uit te reiken. De twee landen vinden dat zij alsnog een gouden medaille verdienen, omdat zij door de jury zijn benadeeld.

Duitsland won twee gouden medailles bij eventing (military), maar moest die na een jurybeslissing weer inleveren. De Duitse rijdster Bettina Hoy had een tijdstraf moeten krijgen, maar kreeg die eerst niet. Pas na een protest werd de medaille afgenomen. De Zuid-Koreaanse turner Yang Tae-young miste goud door een juryfout in de meerkamp. Na een Zuid-Koreaans protest werden drie juryleden geschorst, maar de uitslag werd niet veranderd. Yang Tae-young moest genoegen nemen met brons.

De twee landen deden een beroep op het IOC wegens bijzondere omstandigheden. Het IOC gaat daar niet op in. ,,Het IOC zal geen extra medailles uitreiken. We hebben nee gezegd tegen de Duitsers en Zuid-Koreanen en we zullen nee blijven zeggen'', zei Rogge. Twee jaar geleden kreeg een Canadese kunstrijpaar een gouden medaille na een juryschandaal. De Duitsers en Zuid-Koreanen hoopten dat dit een precedent was.