Randstad grootste in Polen na overname

Uitzendconcern Randstad heeft twee Poolse uitzendbureaus gekocht en zegt daarmee het grootste uitzendbureau van Polen te zijn geworden. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Randstad wil niet zeggen hoeveel het voor de overname heeft betaald, maar zegt wel de overnameprijs uit eigen middelen te kunnen betalen. Randstad beschouwt Polen als een strategisch belangrijke markt. Het land met 38 miljoen inwoners, dat in mei tot de Europese Unie toetrad, heeft ,,een grote potentie op de middellange termijn'', verklaarde bestuursvoorzitter B. Noteboom van Randstad gisteren. ,,Veel nationale en internationale ondernemingen investeren in Polen. Voor veel van deze ondernemingen is het gebruikelijk om met flexwerkers te werken.''

Volgens een woordvoerder van de onderneming is de overname niet bedoeld om werknemers uit Polen in andere lidstaten in te zetten.

Randstad opende in april al een kantoor in Warschau. De Poolse uitzendmarkt is vorig jaar met 30 procent gegroeid en heeft nu volgens Randstad een omvang van tussen de 130 miljoen en 150 miljoen euro. Uitzendwerk is in Polen, met een beroepsbevolking van ruim 17 miljoen mensen en een werkloosheid van 20 procent een bescheiden fenomeen. Er zijn in totaal gemiddeld minder dan 80.000 uitzendkrachten actief. Randstad verwacht wel verdere groei, mede omdat nieuwe wetgeving die in januari 2004 van kracht werd, het eenvoudiger maakt uitzendkrachten aan te nemen.

Door overname van de uitzendbureaus Intersource en Job Net heeft Randstad een marktaandeel van tussen de 15 en 18 procent in Polen. Job Net is hoofdzakelijk actief in Warschau en omgeving. Intersource opereert onder de naam TempService in geheel Polen. De bedrijven hebben samen meer dan 3.300 uitzendkrachten in dienst en genereerden vorig jaar een omzet van bijna 25 miljoen euro.

Randstad wil ook uitbreiden naar de andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie. In september opent Randstad een kantoor in Hongarije en het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden in Tsjechië.

Randstad is het vierde uitzendconcern ter wereld na het Amerikaanse Manpower, het Zwitserse Adecco en het Nederlandse Vedior. Het bedrijf heeft ruim 60.000 mensen in dienst en behaalde vorig jaar een omzet van 5,2 miljard euro. Randstad is vooral actief in Europa en de Verenigde Staten.