Ramsj

Henk van Os: De Weg naar de Hemel. Paperback, De Prom 2000, van €24,98 voor €11,50. De Slegte (www.deslegte.com)

Relieken van Jezus, Maria en heiligen waren essentieel voor de middeleeuwse gelovigen, omdat ze meenden dat die goddelijke krachten bezaten. In deze mooie en interessante catalogus bij een tentoonstelling die twee jaar geleden te zien was in Utrecht en Amsterdam, worden ruim tweehonderd reliekhouders uit verschillende culturen afgebeeld en beschreven. De relieken zelf (stukjes bot, textiel of hout) zien er vaak onooglijk uit, maar voor de houders werden kosten noch moeiten gespaard.

Frederic Baal: Reinhoud. Gebonden, Mercatorfonds 1989, van €129,– voor €59,90. De Slegte

Kolossaal boek, in cassette, over het werk van de Belgische beeldhouwer Reinhoud (de artiestennaam van Reinhout d'Haese). Sinds 1959 woont en werkt Reinhoud in Frankrijk. Dit is de Nederlandse vertaling van een Frans boek. Het is zeer verzorgd uitgegeven, met prachtige illustraties. Jammer is wel dat er een absurd grote letter is gebruikt, maar dat maakt het boek nu ook geschikt voor slechtzienden.

Nico Tromp, Jacques Maas: Voorlezen uit Rembrandt. Paperback, Lannoo 1999, van €10,95 voor €3,99. De Slegte

Kunsthistorische studie over de bijbelse voorstellingen in elf schilderijen van Rembrandt. De auteurs beschrijven de voorstellingen minutieus en zoeken naar een `samenhangende betekenis'. Ook Peter van der Coelen onderzocht bijbelse voorstellingen, in het werk van schilders uit de zestiende en zeventiende eeuw (tot en met Rembrandt). Hij schrijft erover in Patriarchs, Angels & Prophets, een gedegen catalogus uit 1996 die bij het Rembrandthuis in Amsterdam (020-5200400) is afgeprijsd van €22,45 tot €5,–.

Rudolf Dekker: Lachen in de Gouden Eeuw. Paperback, Wereldbibliotheek 1997, van €16,50 voor €5,99. De Slegte

Uitstekend en onderhoudend boek over de Nederlandse humor in de zeventiende eeuw. Dekker analyseert een handschrift met 2.000 moppen van Aernout van Overbeke, in de Gouden Eeuw een bekende dichter en losbol. Uit deze moppen blijkt onder andere hoe men indertijd dacht over buitenlanders, over de verhouding tussen mannen en vrouwen, over ziekte en gezondheid, enzovoorts.

Patrick Wright: Tank. Gebonden, Viking 2000, van €31,– voor €7,95. Scheltema Amsterdam

De eerste gepantserde strijdwagens dateren al uit ca. 3000 v.Chr, maar het prototype van de tank zoals wij die nu kennen, werd in 1916 ontworpen door de Brit William Foster. Fosters tank werd ingezet bij de strijd om de Somme. In dit gedegen boek doet Wright de complete geschiedenis van de tank uitvoerig uit de doeken. Met eindnoten en een gedetailleerd register.

Nicholas Crane: Mercator. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 2002, van €37,84 voor €12,–. Het Martyrium Amsterdam

Biografie van Gerardus Mercator (1512-1594), de man die het woord `atlas' een nieuwe betekenis gaf en die de mercatorprojectie uitvond. In 31 hoofdstukken beschrijft Crane het enerverende leven van deze beroemde wiskundige en cartograaf, die een tijd door de Inquisitie gevangen werd gehouden. Aan zijn eerste kaart van Europa werkte Mercator maar liefst zestien jaar.

Caspar Wintermans: Alfred Douglas. Gebonden, Arbeiderspers 1999, van €20,50 voor €8,99. De Slegte

Biografie van `Bosie', de beroemde minnaar van Oscar Wilde. In zijn inleiding schrijft Gerrit Komrij: `Het is een kroniek van hartstocht en jaloezie, van intriges en rechtszaken, van trouw en verraad. Het boek breekt een lans voor Douglas, een markante figuur die beslist zijn tekortkomingen had, maar wiens kwaliteiten tot op de dag van vandaag onderbelicht zijn gebleven.' Het boek bevat ook een bloemlezing uit de gedichten van Douglas.

Geert Bos: ICT-Woordenboek. Gebonden, Elmar 2000, van €42,95 voor €12,99. De Slegte

Alfabetisch gerangschikt naslagwerk (met cd-rom) van ruim 700 pagina's met zo'n 7.500 duizend begrippen uit de ICT. Bos geeft niet alleen technische termen, maar heeft bijvoorbeeld ook het woord `nerd' opgenomen (`Doorgaans een verlegen jongen die door de wereld – lees meisjes – niet begrepen wordt' etc.) Fris van toon dus. Nog twee andere taalboeken bij De Slegte: Wim Daniëls Van Afvrijen tot Zwabbergast, een dun boekje over `retro-taal en sms-taal onder jongeren' (van €9,20 voor €2,99) en Beurstaal, over zakelijk taalgebruik, door Ton den Boon (van €13,75 voor €4,50).

Tialda Sikkema: Lexicon van de Nederlandse taal. Paperback, Het Spectrum 2001, van €12,50 voor €3,99. De Slegte

En dan kun je bij De Slegte nog terecht voor een hele reeks praktische Prisma-taalboeken. Het gaat om het Lexicon van de Engelse taal, het Lexicon van de Franse taal, het Lexicon van de Duitse taal, het Lexicon van de Spaanse taal en het Lexicon van de Italiaanse taal. De opzet is identiek: per taal worden de `belangrijkste taalkwesties' in alfabetisch volgorde kort behandeld. De boeken verschillen in omvang, maar per titel zijn ze afgeprijsd tot €3,99.

    • Ewoud Sanders