Polyphonic Spree

Geen gewone popgroep maar een symfonieorkest, zangkoor en rockband in één. Niet de Rolling Stones of Nirvana, maar Jesus Christ Superstar en The Sound Of Music als inspiratie. De 22 Texanen van The Polyphonic Spree jubelen er voluit op los, in muziek die zo mogelijk nog bonter klinkt dan de gekleurde jurken waarin de mannelijke en vrouwelijke groepsleden optreden. Voorop staat Tim DeLaughter, de neohippie-muzikant die eerder zanger was van Tripping Daisy en die nu met Together We're Heavy zijn psychedelische symfonica onder de mensen brengt met de duivelse doortastendheid van een Charles Manson, per ongeluk gecast in de hoofdrol van de musical Hair. ,,It's a beautiful day'', zingt DeLaughter in One man show, en wee je gebeente als je daar in het bijzijn van de blijmoedige secteleider een kanttekening bij durft te plaatsen. Prachtige, zuigende, meeslepende muziek maken ze, met hemelse koperblazers en buitenaardse fluitketelgeluiden uit de bijna overal aanwezige theremin. Nu met nog bombastischer Hollywood-orkest dan op het debuut The Beginning Stages, dus niet geschikt voor gevoelige oren die bij de hartekreet ,,It's time to watch a show'' naar de afstandsbediending van hun televisie grijpen.

The Polyphonic Spree: Together We're Heavy (Hollywood Records/import)

    • Jan Vollaard