Pas verschenen

Paul Claes: Sfinx. De Bezige Bij, 222 blz. €19,50

Roman van de Belgische schrijver Paul Claes over de ondergang van een familie in Wenen aan het eind van de negentiende eeuw. Tweede deel van `Lilith' de romancyclus waarin het leven van Europese vrouwen centraal staat. Over Lily, het eerste deel, schreef Pieter Steinz: `Hoe vaardig en vlot Lily ook geschreven is, het verhaal raakt aan kitsch en de personages zijn niet minder gemaakt dan de filosoof-speurder in De phoenix of de door Priapus vervloekte Romein in De sater (Boeken, 01.08.03).

Rachel Cusk: In het land van moeders De vreemde werkelijkheid van het moederschap (A Life's Work. On Becoming a Mother). Vert. Karina van Santen en Martine Vosmaer. De Bezige Bij, 204 blz. €16,50

Literair non-fictieboek van de Engelse schrijfster Rachel Cusk (1967) over haar eerste jaar als moeder. Volgens Annemiek Neefjes beschrijft ze dat `geestig, pijnlijk, verwarrend en bizar.' (Boeken, 31.10.03)

J.A. Deelder's: Rotown Magic in 010 en meer talen. Douane, 48 blz. €10,–

Jules Deelders klassiek geworden lofzang op Rotterdam in dertig talen vertaald van het Arabisch tot en met het Zweeds, inclusief een braille-versie van het originele gedicht. De bundel is de eerste uitgave van Douane en te bestellen bij de uitgeverij zelf (010–4952778) of bij boekhandel Van Gennep (010–4330592).

Karen Duve: Dit is geen liefdeslied (Dies ist kein liebeslied). Vert. Gerrit Bussink. De Geus, 286 blz. €22,50

Tweede roman van de Duitse schrijfster Karen Duve. Vanuit het perspectief van een jonge vrouw beschrijft Duve zes kwetsende, deprimerende en op de klippen lopende relaties. `Dit boek is treurig en tegelijk kun je er hikkend om lachen;' aldus Anneriek de Jong, `je veracht al die aan jezelf herinnerende domheid en tegelijk bewonder je de intelligentie van de vertelster' (Boeken, 31.01.03).

Leslie Pietrzyk: Een jaar en een dag (A Year and a Day). Vert. Titia Ram, Prometheus, 426 blz. €21,95

Een vijftienjarig meisje begint een zoektocht naar het verleden van haar moeder, die zelfmoord pleegde. Bildungsroman van de Amerikaanse schrijfster Leslie Pietrzyk over rouw en volwassen worden. Pietrzyk debuteerde met Peren aan een wilg een roman over vier generaties Poolse immigranten-vrouwen waarin de schrijfster volgens Diana Comijs `op een onnadrukkelijke manier een grote nuance en authenticiteit in alle verhalen weet aan te brengen' (Boeken, 15.01.99).

Gustave Flaubert: Salammbô. Vert. Hans van Pinxteren, 424 blz. €9,95. Petronius: Satyricon. Vert. A. D. Leeman, 176 blz. €8,95. Sapho: Gedichten. Vert. Mieke de Vos, 80 blz. €7,95. Stefan Zweig: Schaaknovelle. Vert. Willem van Toorn, 104 blz. €7,95. Athenaeum - Polak & Van Gennep.

Vier nieuwe delen in de reeks Salamander Klassiek.