Overmacht Amerikanen op 200 meter

De Amerikanen hebben gisteren met grote overmacht de 200 meter sprint gewonnen. Shawn Crawford won goud in een tijd van 19,79. Bernard Williams spurtte naar zilver en Justin Gatlin, olympisch kampioen op de 100 meter, pakte het brons.

De luide protesten van het Griekse publiek, dat protesteerde tegen de afwezigheid van de Griekse sprintheld Kenteris, leken de Amerikanen niets te doen. Door het kabaal van de tribunes werd de start minutenlang opgehouden.

De 26-jarige Amerikaan Crawford staat in eigen land vooral bekend als clown. Voor een Amerikaans televisieprogramma liep hij al een keer tegen een giraf en een zebra: de eerste strijd won hij, tegen de zebra moest hij het afleggen. Tot voor kort nam hij zijn sport ook niet al te serieus: tot zeven maanden geleden had hij nog nooit met een eigen trainer gewerkt en hij was ook gewend om zonder goede warming-up van start te gaan. ,,Hij is anders geworden'', verklaarde zijn trainingspartner Gatlin gisteravond. ,,Hij lijkt wel een workaholic''.

Het boegeroep van het publiek in het olympisch stadion klonk de Griekse sprinter Kenteris als muziek in de oren. ,,Het was het beste wat ik de afgelopen jaren heb gehoord'', zei hij gisteren tegen de Griekse televisie. Door het enorme lawaai van de 75.000 toeschouwers werd de start met meer dan vijf minuten uitgesteld. Kenteris, die in Sydney olympisch goud behaalde, miste samen de atlete Thanou de dopingtest die een paar dagen voor de Spelen werd gehouden.

Enkele dagen nadat zij naar verluidt betrokken waren geweest bij een motorongeluk in Athene trokken de twee atleten zich terug.

Dwight Philips maakte gisteren zijn faam waar op het onderdeel verspringen. De Amerikaanse wereldkampioen sprong met 8,59 meter naar goud. Dat was één centimeter onder zijn persoonlijke record. Het zilver ging naar zijn landgenoot John Moffitt, brons naar de Spanjaard Lino Martinez.

Voor de Nederlanders liep de atletiekdag van gisteren op een teleurstelling uit. Bram Som slaagde er niet in de finale te halen van de 800 meter. De Nederlandse middenafstandloper finishte als vijfde in de tweede van drie halve finales. Die klassering was niet toereikend. Ook op basis van zijn tijd (1.45,52) haalde hij de eindstrijd niet. De beste twee van elke race plaatsten zich automatisch voor de finale plus de twee tijdsnelsten. De Keniaan Wilfred Bungei liep in de halve finales met 1.44,28 de snelste tijd.

Voor de Nederlandse vrouwenestafetteploeg liepen de Spelen helemaal op een drama uit. Door een mislukte wissel waren de series 4 maal 100 meter al na honderd meter afgelopen. Bij het overdragen van het stokje door startloopster Joan van den Akker aan Jacqueline Poelman ging het mis. De wissel moet in een bepaalde zone plaatsvinden. ,,Toen ik de streep bereikt had, had ik nog geen stokje. Dit is triest'', zei Poelman. Door de foute wissel kwamen Pascal van Assendelft en Annemarie Kramer helemaal niet in actie .