Ouders wel beschermd, maar de kinderen niet

Fantastisch artikel van Huub van `t Hek `De rechten van kinderen worden niet beschermd' (NRC Handelsblad, 24 augustus) en ook compleet mijn ervaring. Bij Thuiszorg Groningen had ik de afgelopen 6 jaar twee families die ik begeleidde waarvan de ouders hun kinderen mishandelden. Die families bezocht ik twee keer per week. In beide gevallen werden de ouders beschermd en niet de kinderen, tot mijn grote ontsteltenis.

Jaren heb ik New York als kinderverpleegkundige gewerkt waar een meldplicht is voor het vermoeden van mishandelen (ook geestelijk onthouden van zorg). Als je mishandeling niet meldt, verlies je de mogelijkheid verder te werken in de zorg. Daar worden de kinderen met spoed overgeplaatst naar een pleeggezin (binnen 24 uur), dan moeten de ouders bewijzen dat zij een gezonde, beschermende omgeving kunnen bieden.

Hier in mijn wijken zie ik het omgekeerde: de zorginstanties moeten bewijzen dat de ouders niet deugen: een onmogelijke taak. Nog steeds in allebei de families die ik begeleid heb, worden de kinderen mishandeld. Uit frustratie ben ik onlangs gestopt als wijkverpleegkundige.

    • Audrey Wijnberg Midlaren