Opstandelingen verlaten moskee

Opstandige Iraakse shi'itische strijders hebben vanmorgen de Imam-Ali-moskee in Najaf in Zuid-Irak verlaten. Daarin hadden ze zich de afgelopen weken verschanst, tot groeiende ergernis van gematigde shi'ieten.

De strijders gaven gehoor aan de oproep van hun geestelijk leider Muqtada Sadr, die hun opdroeg de wapens neer te leggen en zich aan te sluiten bij de volgelingen van groot-ayatollah Ali Sistani die zich bij de moskee hebben verzameld. Daarmee lijkt een eind gekomen aan de crisis rond Najaf waar Amerikaanse soldaten en Iraakse regeringstroepen ruim drie weken strijd leverden met milities van Sadr.

Sadr deed zijn oproep na een onderhoud gisteravond met Sistani, de invloedrijkste Iraakse shi'itische geestelijk leider. Enkele uren daarvoor was de Iraakse regering akkoord gegaan met een vredesplan dat Sistani aan Sadr had voorgelegd.

Sistani toog gisteren naar Najaf om er zijn gezag te herstellen. Volgens waarnemers kon Sadr niet anders dan bakzeil halen, omdat hij met zijn milities in een uitzichtloze situatie was beland. De groot-ayatollah verbleef begin deze week nog in een Londens ziekenhuis. Woensdag keerde hij onverwachts terug naar Irak.

Sadrs strijders hadden zich verschanst in het mausoleum van Imam Ali, het heiligste heiligdom van de shi'itische islam. De oproep van Sadr aan zijn aanhangers was via de luidsprekers van de moskee te horen. Een deel van Sadrs strijders heeft vanmorgen buiten de moskee de wapens ingeleverd en gewone kleren aangetrokken. Andere strijders liepen nog rond met machinegeweren en raketwerpers. Dat meldden ooggetuigen.

Sistani heeft met Sadr afgesproken dat in Najaf en het naburige Kufa alleen Iraakse agenten of militairen wapens mogen dragen en de orde mogen handhaven. De Amerikanen moeten zich terugtrekken uit Najaf en mensen die schade hebben geleden door de beschietingen moeten daarvoor compensatie krijgen. Volgens de nieuwszender CNN zijn beiden het er ook over eens dat Sadr mag meedoen aan verkiezingen in Irak.

De interventie van Sistani werd overschaduwd door enkele bloedige aanslagen. In Najaf stierven zeker tien aanhangers van de groot-ayatollah, nadat onbekenden het vuur hadden geopend op agenten die de menigte in bedwang probeerden te houden. Eerder gisteren kostten mortieraanvallen op een overvolle moskee in Kufa aan ruim zeventig mensen het leven.

De ontvoerders van de Italiaanse journalist Enzo Baldoni hebben gisteren bekendgemaakt dat zij hun gijzelaar hebben geëxecuteerd. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazira. De Italiaanse autoriteiten hebben de dood van Baldoni bevestigd. Baldoni was enkele dagen geleden in Irak gevangengenomen. Hij zou ontvoerd zijn in Najaf. De ontvoerders, die zich het Islamistische Leger noemen, hadden geëist dat Italië binnen 48 uur zou verklaren zijn 3.000 militairen uit Irak terug te halen.

IRAK: pagina 5