Israëlisch leger pakt officieren op na moord op Palestijn

De Israëlische militaire politie heeft vier legerofficieren gearresteerd die ervan worden verdacht in oktober vorig jaar in de Gazastrook (Rafah) een ongewapende Palestijn opzettelijk te hebben vermoord en deze daad te hebben verhuld.

De moord zou zijn gepleegd door een kapitein, Lilach R., en een luitenant, Siyon O. Zij zijn zeventien dagen geleden al aangehouden. Maar deze week zijn ook de commandanten van de compagnie en het bataljon waartoe zij behoorden, door de militaire politie gevangen genomen. Het gaat om een luitenant-kolonel en een kolonel, die enkele maanden geleden het leger hebben verlaten. De militaire rechter heeft een spreekverbod opgelegd en het materiaal van de militaire aanklager is geheim.

De kapitein en de luitenant behoorden tot een eenheid die in Rafah op zoek was naar smokkeltunnels. Terwijl de een hem aanmoedigde zou de ander een oudere Palestijnse man die niet gewapend was en zich ,,niet verdacht gedroeg'', door het hoofd hebben geschoten. Volgens een woordvoerder van de militaire aanklager gaat het ,,om een zeer ernstige zaak'', omdat de kapitein en de luitenant de moord met voorbedachte rade zouden hebben gepleegd.

De compagnie- en de bataljonscommandenten worden ervan verdacht meegewerkt te hebben aan het verhullen van de moord en het verzinnen van een verhaal over de wapens die de Palestijn bij zich zou hebben en zijn plan op een nabij gelegen eenheid van het leger een aanslag te plegen. De zaak is aan het licht gekomen na een tip van een soldaat.

Het is voor het eerst sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting dat officieren zijn aangehouden op verdenking van moord op een ongewapende Palestijn. Er lopen twee processen tegen Israëlische soldaten wegens het mishandelen van Palestijnen. In totaal zijn de afgelopen vier jaar 600 klachten ingediend over wangedrag van soldaten in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties hebben aangedrongen op spoed bij de behandeling van de klachten, die zij omschrijven als ,,het topje van de ijsberg''. Sinds 2000 zijn 3.500 Palestijnen en ruim duizend Israëliërs gedood.