`Islamdebat is verkrampt'

Het islamdebat in Rotterdam is ,,verkrampt'' en moet plaats maken voor ,,een open discussie''. Aan deze open discussie gaan alle leden van het college meedoen.

Dat zegt de nieuwe wethouder Integratie en Onderwijs van Rotterdam, CDA'er Leonard Geluk (34). Geluk werd gisteren geïnstalleerd. Hij neemt de plaats in van CDA-wethouder Sjaak van der Tak, die burgemeester van Westland wordt.

De nieuwe wethouder integratie wordt dit najaar verantwoordelijk voor een aantal publieke debatten over de islam, bedoeld om het begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de stad te bevorderen. Tot dusver is de toon van het islamdebat vooral bepaald door (college-)uitspraken over de hoogte van minaretten, het `domhouden' van moslims door imams of het dragen van hoofddoeken in publieke functies.

Wethouder Geluk zei gisteren ,,een ongemakkelijke positie bij moslims'' te hebben bemerkt. Volgens hem ,,voelen ze zich in een hoekje gedrukt'', wat hij ,,jammer'' noemde. Geluk sprak van ,,een kramp'' en zei dat ,,het college er alles aan moet doen die kramp weg te nemen''.

Het islamdebat is tot nu toe aangevoerd door Leefbaar Rotterdam en de meest spraakmakende wethouder van die partij, Marco Pastors. Sinds de moord in 2002 op Pim Fortuyn ziet Pastors het als zijn taak vermeende problemen met allochtonen en de islam te agenderen. Als CDA-fractieleider nam Geluk enkele malen openlijk afstand van uitspraken van Pastors. Gisteren zei Geluk ,,dat we natuurlijk ook geen kramp moeten organiseren tegenover Pastors''.

Deze week maakten Leefbaar Rotterdam en de LPF in Den Haag bekend samen een nieuwe, fortuynistische partij te willen vormen. Volgens Leefbaar Rotterdam kan Marco Pastors daar bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 de leider van zijn. Leonard Geluk zei gisteren zich ,,geen zorgen'' te maken over de mogelijkheid dat Leefbaar Rotterdam en Marco Pastors zich in de aanloop naar die verkiezingen met opvallende uitspraken willen profileren.