Goud Sanchez

De atleet Felix Sanchez heeft de Dominicaanse Republiek gisteren zijn eerste gouden olympische medaille uit de geschiedenis bezorgd, op de 400 meter horden.

Sanchez was in Athene opnieuw onoverwinnelijk. Hij verloor sinds juli 2001 geen wedstrijd over de 400 meter horden. Met een beste seizoentijd van 47,63 haalde hij de eerste gouden medaille voor het Caribische eiland met bijna negen miljoen inwoners binnen. Sanchez heeft nu meer dan veertig overwinningen achter zijn naam. Dat lijkt veel, maar het is nog ver verwijderd van wat zijn illustere voorganger uit Amerika, Edwin Moses, presteerde. De olympisch kampioen van 1976 en 1984 bleef 122 races ongeslagen. Sanchez liep gisteren wel even dominant als Moses destijds in zijn wedstrijden; lange, krachtige passen op het laatste stuk.

Sanchez bleef aanvankelijk opvallend koel onder zijn olympische succes. Tijdens zijn race was dat niet anders. Lange tijd was hij in een nek-aan-nekgevecht verwikkeld met de Amerikaan James Carter. Maar in de laatste honderd meter nam Sanchez afstand van de rest van het veld, inclusief Carter. Die moest in de slotmeters ook de Jamaicaan Danny McFarlane en de Fransman Naman Keita voor laten gaan. Zij wonnen respectievelijk zilver en brons.

Feest was het na afloop van de race in de straten van Santo Domingo. Eerder deze week had Sanchez de suggestie gedaan dat een van de belangrijkste wegen langs de kust in de hoofdstad, de Malecon, afgesloten zou moeten worden om er een groot feest te organiseren, als hij olympisch goud zou winnen.

Sanchez werd geboren in de Verenigde Staten, als een kind van Dominicaanse ouders. Hij woont en traint in Californië. De Dominicaanse Republiek deed in 1964 voor het eerst aan de Olympische Spelen mee, in Tokio. Tot gisteren werd er slechts één medaille gewonnen op de Spelen, in 1984 in Los Angeles. Daar veroverde bokser Pedro Julio Nolasco brons.