Geknipt en geschoren

Het is weer de tijd dat de schaar uit de kast komt. De tijd waarin de `couponknipper' zijn geld verdient. De afgelopen weken zijn de Nederlandse beursgenoteerde concerns met hun halfjaarwinsten naar buiten gekomen. De resultaten gingen meestal gepaard met een aankondiging van het tussentijds dividend op hun aandelen. De belegger die wat contanten wil, kan daarom de komende weken geld op zijn rekening gestort krijgen. Couponknippen is daar overigens nauwelijks nog bij, daar heeft de giralisering van de banken vrijwel een einde aan gemaakt.

De uitbetaling van het dividend betekent eindelijk weer enig genoegen van het aandeel in de portefeuille. Van koerswinsten moeten beleggers het de laatste tijd niet hebben. De Amsterdamse AEX-index staat ruwweg 10 procent lager dan zes maanden geleden.

De richting die de beurs neemt is hoogst onzeker. Er zijn twijfels of de wereldeconomie zich herstelt. De prijs van ruwe olie is wispelturig. Bestuursvoorzitters kennen op dit soort kwesties de antwoorden niet. En belangrijker, ze hebben geen invloed op dit soort macro-economische ontwikkelingen.

Als topman moet je dan uit een ander vaatje tappen. Kosten drukken helpt altijd, marktaandeel veroveren is mooi. Eigen aandelen inkopen vinden investeerders prettig. Maar de belegger doe je pas echt een plezier als het tussentijds dividend een bovenwaartse bijstelling krijgt. En zeker als de winst toch al hoger ligt dan verwacht, is een paar eurocent per aandeel extra uitkeren een gemakkelijke beslissing.

ABN Amro, dat in het tweede kwartaal een winststijging liet zien die ver boven de verwachting lag, kwam met een dergelijk douceurtje. De bank verhoogde het tussendividend met maar liefst 11 procent. Ook postbedrijf TPG, dat eveneens de winst flink opvoerde, paaide de beleggers: ook daar een stijging van 11 procent. Voordeel is dat bij deze ondernemingen het dividendrendement (dividend versus de koers) stijgt.

Dat dividendrendement is al hoog: gemiddeld ligt het voor Nederlandse aandelen op 3,63 procent. Van oudsher trekt Koninklijke Olie, een van de houdsters van Shell, het gemiddelde flink op. Het dividendrendement op Olies is nu 4,27 procent. In de afgelopen dertig jaar gaven de aandelen op drie jaar na altijd meer dividend dan de rest.

Nou wist ook Shell de winst over het afgelopen halfjaar flink op te voeren. Met dank aan de hoge olieprijs. Maar de halfjaarwinst van 8 miljard dollar wordt nauwelijks vertaald in een hoger dividend. Er kwam welgeteld 1 eurocent bij, een stijging van 1,4 procent. Het had zo mooi kunnen zijn, een douceurtje voor de beleggers, die de stormen van de reservesaffaire zo moedig doorstonden. Leg die schaar toch maar weer weg.

    • Mark Houben