Freek en Maassen samen op toneel

Freek de Jonge en Theo Maassen maken dit najaar samen een voorstelling. De Jonge heeft een toneelstuk geschreven over een oude acteur, die een sterfscène speelt en daarbij wordt gesouffleerd door zijn zoon. Het nieuwe duo speelt De sterfscène van 9 tot en met 13 november in het Compagnietheater in Amsterdam, waarna de VPRO op zondag 14 november een tv-registratie uitzendt.

Freek de Jonge, die maandag zestig wordt, heeft Theo Maassen uitgenodigd ,,omdat hij goed is, en een goed acteur''. De 37-jarige Maassen behoort tot de weinige jonge cabaretiers over wie De Jonge zich altijd positief heeft uitgelaten. ,,Het stuk heeft een beetje de sfeer van The dresser'', zegt De Jonge. ,,De oude acteur kan zijn tekst niet meer onthouden en klaagt over al dat Maria Goos-achtige absurdisme van tegenwoordig. Hij heeft het destijds niet goed gevonden dat zijn zoon toelatingsexamen aan de toneelschool deed, omdat de beoordelingscommissie nog een appeltje met hem had te schillen. Ik vind het geweldig dat Theo dit met mij wil spelen; hij heeft het stuk gelezen en vond het heel leuk.''

De sterfscène is onderdeel van de vijftiendelige serie De vergrijzing, waarmee De Jonge volgende week begint: elke week vijf voorstellingen voor publiek, gevolgd door een tv-uitzending. Ook het stuk met Maassen wordt binnen één week gespeeld en uitgezonden. ,,Misschien zitten we straks wel met twee laptops, omdat we nog niet genoeg tekstvast zijn.''

Een eerdere aflevering, in oktober, is gewijd aan de tournee die De Jonge eerder dit jaar maakte voor de Nederlandse soldaten in Irak.