Foto winkeldief is tegen Auteurswet

De Amsterdamse sigarenhandelaar Dennis Voet heeft onrechtmatig gehandeld door een foto in zijn winkel op te hangen van een 79-jarige vrouw die hij aanzag voor een winkeldief. Hij handelde daarmee in strijd met de Auteurswet. Dat heeft de rechter in Amsterdam gisteren bepaald.

Het is de eerste keer dat een rechter een uitspraak heeft gedaan over het ophangen van foto's van winkeldieven. De foto's zouden ook leiden tot eigenrichting, vindt de rechter.

,,Eigenrichting is in het wettelijke systeem niet toegestaan, het is aan de strafrechter om te bepalen of de gedragingen van de vrouw te kwalificeren zijn als diefstal''. Wel vindt de rechter het begrijpelijk dat winkeliers middelen zoeken om diefstal tegen te gaan.

Volgens de familie van de vrouw is zij dementerend en heeft zij daardoor kleptomane neigingen. Zij betoogden dat de vrouw haar portemonnee vergeten was en alsnog wilde betalen. De familie spande een kort geding aan tegen Voet wegens schending van de privacy en eiste rectificatie en een symbolische schadevergoeding van 250 euro. Het openbaar ministerie maakte gisteren bekend dat de strafzaak tegen de vrouw wegens diefstal vanwege haar dementie geseponeerd is.

Voet moet van de rechter de foto nogmaals ophangen met de tekst `Ik heb deze vrouw ten onrechte beschuldigd van diefstal' en alle foto's die hij verder nog van de vrouw heeft, vernietigen. Er loopt nog een aanklacht tegen hem wegens smaad en laster.

De advocaat van de vrouw dient nog een klacht in bij het College Bescherming Persoongegevens (CBP) zodat ook dit college zich uitspreekt over het ophangen van foto's.

De uitspraak van de rechter schept volgens een woordvoerder van de rechtbank een precedent voor soortgelijke gevallen. Iemand van wie een foto is opgehangen moet zelf naar de rechter stappen justitie treedt niet uit zichzelf op.

Volgens een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel biedt de uitspraak de ruimte voor winkeliers om foto's op te hangen van winkeldieven die ze niet kennen. ,,Een winkelier kan dan vragen of iemand de persoon op de foto kent. Zo help je met de opsporing.''